DODIK NA REPU DOGAĐAJA: Tek kada je otišao u Azerbejdžan doznao je da se gradi južna trasa plinovoda preko Hercegovine!

0
5

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je, nakon sastanka sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim u Bakuu, da će “Republika Srpska i BiH biti spojena na plinovod kojim će Azerbejdžan dopremati plin do tržišta Evrope, uključujući i Balkan.

“Azerbejdžan gradi južno krilo gasovoda koji treba da završi u Italiji, sa krakom ka Crnoj Gori, a preko njega do Republike Srpske i BiH. Razgovarali smo na tu temu i rekli da tu nema nikakvih problema oko izgradnje”, pohvalio se Dodik za Javni servis RS.

Dodik je precizirao da to “znači da će Republika Srpska i BiH dobiti napajanje gasom sa druge strane, dakle iz pravca Crne Gore”.

Dodik je rekao da će naredne godine biti održan forum, koji bi trebalo da pospiješi izgradnju ovog gasovoda, za koji je, čini se, tek nedavno doznao, mada se radi o projektu u koji se BiH zvanično uključila još od samog začetka, dakle prije više od deset godina! Riječ je o energetskom projektu TAP – Transjadranski plinovod, koji podržava Evrpska komisija.

Još sredinom protekle godine, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je priopćila da je njezin upravni odbor odobrio novi kredit u iznosu od 500 miliona eura za izgradnju plinovoda TAP. “Ukupni troškovi projekta su 4,5 milijardi eura. Odbor Evropske investicijske banke ranije je odobrio zajam za TAP od 1,5 milijardi eura, a trenutno se razmatraju dodatni doprinosi agencija za izvozne kredite Francuske, Njemačke i Italije”, naveo je EBRD u priopćenju.

I dok Dodik najavljuje održavanje foruma naredne godine, sa zadatakom da se pospješi realizacija ovog projekta, BH Gas izvještava da međunarodni konzorcij Connecta – Mott MacDonald uveliko priprema projektnu dokumentaciju što se inače financira grant sredstvima Evropske komisije koja su odobrena još prošle godine.

Inače, prvog augusta ove godine službeno je započela realizacija projekta Južna interkonekcija BiH i Hrvatska, održavanjem inicijalnog sastanka s projektantom, koji je već započeo aktivnosti preciznog definiranja trase uz geodetsko snimanje i geološke istražne radove. Poseban segment projektiranja je upotreba dronova za precizno određivanje trase plinovoda kao i tačke spajanja plinovoda s obje strane granice.

Dosad je izvršeno geodetsko snimanje koridora plinovoda, te trasiranje dijela trase počevši od Novog Travnika. Trasa plinovoda je projektirana do danas na oko 40 km od zahtjevanih 160 km. Dodatno, započela su geološka istraživanja s ciljem utvrđivanja pogodnosti tla za polaganje plinovoda.

Inače, glavnim projektom nije predviđen krak plinovoda prema Republici Srpskoj (pretpostavlja se da je Dodik mislio na Trebinje) ali još nije kasno da se taj propust nadležnih institucija RS- a ispravi i da se u plinsku mrežu uključi i istočni dio Hercegovine.

(slobodna-bosna.ba)