DEBLOKIRANA USPOSTAVA DRŽAVNE VLASTI: Ovo je personalni sastav novog Vijeća ministara BiH!

0
2

Predsjedništvo BiH na posebnoj sjednici jučer odlučilo je da podrži SNSD-ovog kandidata na premijera BiH, Zorana Tegeltiju, čime je de facto blokirana uspostava vlasti na državnoj razini, i to 13 mjeseci nakon održanih parlamentarih izbora.

“Slobodna Bosna” je ranije izvještavala da su lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović, prije više pod pola godine dogovorili podjelu “izbornog plijena”, prema kojoj će SNSD, po sistemu rotacije, nominirati premijera i tri ministarstva, a po tri ministarstva dobit će i bošnjački te hrvatski partneri u vlasti.

Prema tom togovoru, koji je i danas na snazi, iz RS bi trebao doći mandatar i još tri ministra: vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, komunikacija i prometa te ljudskih prava i izbjeglica.

Prema nezvaničnim informacijama, SNSD bi u raspodjeli ministarstava trebao dobiti jedno – vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koje bi, prema trenutnim informacijama, trebao voditi državni zastupnik SNSD-a Staša Košarac.

Ostala dva ministarstva SNSD će prepustiti koalicionim partnerima – Socijalističkoj partiji i DNS-u.

Socijalisti Petra Đokića imenovat će ministra za ljudska prava i izbjeglice, i to iz reda “ostalih”, jer je i dosadašnja praksa bila da po tri ministra dolate iz tri konstitutivna naroda a 10. ministar iz reda ostalih. .

Pavićev DNS će izabrati ministra prometa i komunikacija.

Izvor: Slobodna-bosna.ba