AKO LAŽE HANDKE, NE LAŽE INZKO: “Kada sam prvi put ugledao Karadžića, zaledila mi se KRV U ŽILAMA…”

0
4

Poznati bh. reditelj Haris Pašović objavio je danas status na Facebooku, u kojem je, između ostalog, kazao da je „možda došlo vrijeme da nam g. Inzko ispriča o tome događaju, budući da je, prema Handkeovim riječima, on bio njegov domaćin tih dana“.

Stari intervju nobelovca Petera Handkea za njemački list “Suddeutsche Zeitung” danas je postao ponovo aktuelan, a dio u kojem govori da mu je sastanak s Radovanom Karadžićem na Palama organizirao Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, podigao je veliku prašinu.

Naime, Handke je izjavio kako mu je tadašnji ambasador Austrije u Sarajevu Valentin Inzko pomogao da se sretne s Karadžićem, a potom i s Jovanom Divjakom.

Međutim, Inzko negira takve tvrdnje.

– Handke je došao iz Beograda u Sarajevo negdje u ljeto 1996. godine, kad sam bio austrijski ambasador u Sarajevu. Da li je bio u Palama, koga je susreo, ja ne znam. Sigurno nisam organizirao susret s Radovanom Karadžićem, jer ga nikad nisam vidio, niti njegovu suprugu, niti kćerku, niti sam ikad znao za njegov boravak – kaže Inzko.
On dodaje kako je “Karadžića vidio prije tri godine u Hagu na suđenju, iza 10 centimetara debelog stakla, a meni se uoči tog pogleda zaledila krv”.

– Sve navode o mojoj navodnoj organizaciji susreta sam u detalje objasnio u decembru 2010. u slovenskom časopisu “VEČER”. A nemam na tu temu nešto dodati. Još jednom, jedini sastanak koji sam organizirao za Petera Handkea je bio onaj sa poštovanim i svjetski cijenjenim generalom Jovanom Divjakom – navodi Inzko za “Avaz”.