ZNA SE KO JE GLAVNI: Rusija lobira za novog vođu Srpske pravoslavne crkve

0
2

Po ruskom sajtu Regnum.ru najveće šanse za nasljednika patrijarha Irineja ima episkop bački Irinej Bulović, dok se “u krugu favorita” spominje i ime mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija Perića.

Ruska državna agencija Regnum.ru, objavila je pohvalan tekst o držanju Srpske pravoslavne crkve prema “Ukrajinskom raskolu”.

Naime, carigradska patrijaršija je nedavno priznala autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve, da bi, prije nekoliko dana isto uslijedilo i od Grčke pravoslavne crkve. Ruska pravoslavna crkva je, za sada reagovala tako što je prekinula crkveni kontakt s carigradskim patrijarhom Bartolomejem.

Ovi događaji su se poklopili s proslavom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, koji je prošao bez pozivnica poglavarima drugih pravoslavnih crkava. Ruska državna agencija za takav, jasan proruski stav SPC hvali čvrst stav episkopa bačkog Irineja Bulovića.

Bulović se takođe hvali zbog toga što je izlobirao da niko od srpskih episkopa ne ode na obilježavanje 800 godina od kada je Carigradska patrijaršija Savi Nemanjiću izdala tomos kojim srpska crkva postaje autokefalna, a on njen prvi arhiepiskop. Iako je Carigrad ovo shvatio kao skandalozan čin, Regnum pohvaljuje Irineja, te izražava mišljenje da je on najbolji kandidat za budućeg srpskog patrijarha. Odnosno, kandidat koji bi najbolje odgovarao interesima ruske crkve i ruske politike na Balkanu.

U tekstu agencije se kao jedan od očiglednih kandidata za patrijarha spominje i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić. Perić se opisuje kao čovek blizak trenutnom predsjedniku Srbije, Aleksandru Vučiću i njegovoj zapadnoj politici, te da kao zagrebački mitropolit ipak gaji jasan prozapadni stav, za razliku od provjerenog ruskog čovjeka Bulovića.

Porfirije je nedavno odbacio glasine beogradskih medija o tome da bi on mogao biti novi patrijarh.

– Vjerujem da postoje različiti pojedinačni i drugi interesi i unutar Srpske pravoslavne crkve i na političkoj sceni, ali ja niti jesam niti želim biti dio tih krugova. Znam šta je moj posao i koje su moje duhovne i ljudske obveze. Tako sam se ponašao dosad, tako će biti i ubuduće, šta god ko pisao ili mislio, spominjući moje ime u bilo kojem kontekstu – poručio je mitropolit tada za hrvatsku Hinu.

Pitanje izbora novog srpskog patrijarha postalo je aktualno prošloga mjeseca zbog bolesti trenutnog patrijarha, Irineja Gavrilovića, koji je napunio 90 godina, a na čelu SPC je već devet godina.

(slobodna-bosna.ba)