Vijesti

ZLOČINI BEZ KAZNI: “Hrvatska iz političkih razloga ne želi osuditi zločine nad Srbima, ali…”

Odnos hrvatskih institucija prema ratnim zločinima nad Srbima je skandalozan, rečeno je na tribini “Zločin bez kazne – Zašto se ratni zločini počinjeni nad Srbima ne kažnjavaju”, održanoj u prostorijama Privrednika u Zagrebu.

Slađana Čanković i Eugen Jakovčić iz Documente govorili su o okolnostima više slučajeva i općoj situaciji.

Čanković je podsjetila na slučaj ubojstva srpskog civila iz Karlovca pred očima njegove kćerke.

Iako su ona i svjedoci konkretno iznijeli tko su počinioci, slučaj je zaključen kao “ratna šteta”. Ukazala je i na brojne zločine nad srpskim civilima u Ogulinu, Gospiću, Karlovcu, Osijeku i Sisku.

“Hrvatska iz političkih razloga ne želi osuditi zločine nad Srbima, ali slična situacija neprocesuiranja zločina postoji na cijelom području bivše Jugoslavije.

Presude hrvatskih sudova protiv Srba zasnivaju se na indicijama, a kazne nisu ni približne zločinima iste kategorije koji su počinili Hrvati.

Srbi dobivaju rigorozne kazne od 10 do 15 godina zatvora čak i ako su samo bili prisutni događaju.

Za njih u javnosti ne postoji presumpcija nevinosti jer ih se naziva zločincima i ubojicama, čak i ako budu oslobođeni.

Iako od ratnih zločina prolazi sve više vremena, a svjedoci i počinioci umiru, nužno je nastaviti s podnošenjem tužbi i zahtjevima da se zločini procesuiraju.

Također je potrebno snimiti iskaze svjedoka i porodica žrtava”, rekla je Čanković.

Po riječima Eugena Jakovčića, neprocesuiranje zločina je problem HDZ-a, vlasti i pravosuđa.

“Iz monitoringa suđenja jasno je da se ponavlja praksa iz 90-ih jer je sve više suđenja u odsutnosti; dok su srpski osumnjičenici nedostupni vlastima, vlada nevoljkost da se sudi hrvatskim počiniteljima.

Nakon Oluje pobijeno je više stotina Srba, a za te zločine u 24 godine donesene su samo dvije pravomoćne presude, jedna za zločin u Prokljanu i jedna oslobađajuća za Grubore uz jednu nepravomoćnu presudu”, rekao je Jakovčić.

Ističući da su zločini u Vukovaru, pogotovo nad Srbima, još uvijek tabu tema jer nema optužnica, Jakovčić je naglasio da dio Srba u tom gradu nema osjećaj za zločine počinjene nad Hrvatima.

Najavio je da Documenta radi na popisu žrtava rata u Hrvatskoj, dok Fond za humanitarno pravo koji ima jače resurse, radi na popisu zločina u Srbiji, BiH i na Kosovu.

(Izvor:slobodna-bosna.ba)

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Molimo Vas isključite AdBlocker kako bi ste mogli uci na sajt