ZLOČINAC PRED SUDOM: Danas statusna konferencija u slučaju Ratka Mladića, evo čemu se krvnik iz Kalinovika nada…

0
2

U Haagu će danas pred Mehanizmom, nasljednikom Haškog tribunala, biti održana statusna konferencija u slučaju nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića, a pitanja njegovog zdravlja biće najvažnija za odbranu

Generalov sin Darko Mladić rekao je Srni da je to redovna statusna konferencija na kojoj će biti razmatrana statusna pitanja, kao i prošli put.

“U odnosu na prošli put, nemamo nikakvih izmena. Njegovo stanje nije se promenilo ni nabolje, ni nagore, tako da u ovom trenutku nema nikakvih specijalnih novosti”, rekao je Darko Mladić.

On ističe da ne može da govori više detalja zato što će veći dio statusne konferencije biti, vjerovatno, na zatvorenoj sjednici, kao i da će pitanja zdravlja u ovom trenutku biti najviše bitna za odbranu.

“U vezi sa statusom odbrana ima svoje teme, ali za porodicu je najvažnije pitanje zdravlja”, rekao je Darko Mladić.

Statusna konferencija zakazana je od 15 do 16 sati.

Iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, koji je nasljednik Haškog tribunala, saopćeno je da je prethodna statusna konferencija održana 13. juna i da je general Mladić u pritvorskoj jedinici UN-a, gdje čeka odluku povodom žalbe koju je uložio na presudu Sudskog vijeća.

U odluci se navodi da statusna konferencija, uz saglasnost generala Mladića u pisanoj formi, može biti održana bez njegovog prisustva ili uz njegovo učešće putem telekonferencije, ukoliko on to želi.

Izvor: slobodna-bosna.ba