Vijesti

Željka Cvijanović o promociji Rječnika bosanskog jezika u Banjoj Luci

Niko nije diskriminisan, pošto postoje jezik srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da u ovom bh. entitetu niko nije diskriminiran po pitanju jezika koje je Ustav RS prepoznao kao maternje.

– Niko nije diskriminisan, pošto postoje jezik srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda i, prema tome, za mene je ta priča jasna – rekla je Cvijanović novinarima u Banjoj Luci povodom prezentacije Rječnika bosanskog jezika autora Dževada Jahića.

Podsjećamo, promociji VIII i IX toma enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika, autora akademika prof. dr. Dževada Jahića, održana je u Banjoj Luci.

Autor je rekao da posao na izradi Rječnika bosanskog jezika u više tomova radi već dvadesetak godina.

– Završio smo više od polovine posla. U pitanju je veliki leksikografski poduhvat, koji uvažava sve zahtjeve savremene leksikografije i čiji je krajnji cilj da se obradi i naučnoj javnosti prezentira veliko i slojevito bosansko jezičko bogatsvo zemlje Bosne te da se svi mi, sa svim našim nevoljama, neznanjima i nerazumijevanjima uključimo u proces kulturnih priznavanja, emancipacije i da s uzajamnim poštivanjem svih naših kultura i naslijeđa, krenemo u budućnost, ma koliko nam ona ne izgleda tako svijetlo – rekao je Jahić.

Javnost, škole i svi drugi, koji su uključeni u oblast jezika, ovim rječnikom će, kaže, dobiti mnogo, gdje se može na bezbroj primjera vidjeti da se radi o jednom naslijeđu, koje treba znano, naučno, kompetentno obraditi.

Komentirajući negiranje naziva bosanskog jezika od zvaničnika u entitetu Republika Srpska, kazao je da se radi o jeziku koji ima svoju književnost s visokim estetskim standardima.

– Sve je to naše naslijeđe i sve to naslijeđujemo od naših starijih i ove zemlje Bosne, koja je historijski složena i ima svoje probleme. I samo negiranje je u službi viševjekovnih pokušaja da se Bosna razvlasti, demontira i ugrozi njena državnost – istakao je Jahić i istakao da ovo nije nikakav politički projekat.

(Izvor:avaz.ba)

Related Articles

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Molimo Vas isključite AdBlocker kako bi ste mogli uci na sajt