Vijesti

VALENTIN INZKO PRIZNAO DA JE NEMOĆAN: „Prošla vremena kada je međunarodna zajednica propisivala rješenja u BiH i bila predvodnik…“

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je da su prošla vremena kada je međunarodna zajednica propisivala rješenja u BiH i bila predvodnik u njihovom sprovođenju, te da domaći političari moraju što prije početi da preduzimaju napore da bi se krenulo naprijed

– Političari se moraju pomiriti sa tim. Snaga koja pokreće voz zvani BiH i vodi ga naprijed mora biti „made in BiH“ – rekao je Inzko.

On je poručio da je potrebno što prije formirati organe vlasti na svim nivoima, imajući na umu međunarodne obaveze BiH, te da nema sumnje da je to preduslov za reforme neophodne na putu integracije u EU.

Inzko je ukazao da je BiH statistički među najsiromašnijim zemljama u Evropi, te da su neophodne reforme koje će pomoći da se poboljšaju uslovi života.

– Proces EU integracije pružiće BiH potrebnu podršku u sprovođenju neophodnih reformi da bi se zemlja pripremila za rješavanje izazova koji proizilaze iz punog članstva u EU. To nije lak zadatak – rekao je Inzko za Oslobođenje.

On smatra da se to može postići uz političku volju i podršku stanovništva, ali da je, kako je rekao, BiH potrebno neko osvježenje.

Inzko je naglasio da nema sumnje da će, kada BiH odlučnim korakom krene naprijed, međunarodna zajednica biti tu da pomogne, možda čak više nego prije.

Izvor: slobodna-bosna.ba

Tags

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Molimo Vas isključite AdBlocker kako bi ste mogli uci na sajt