UZALUD PRIMIRJE: Kurdska vojska nije prestala sa napadima

0
6

Pripadnici YPG/PKK-a izveli su 14 napada u posljednjih 36 sati, dok su turske snage u potpunosti ispunile dogovor o sigurnoj zoni, objavilo je u subotu na Twitteru Ministarstvo odbrane Turske.

U posljednjih 36 sati teroristi YPG/PKK-a izveli su ukupno 14 napada, od čega 12 u naselju Ras al-Ayn, jedan u Tal Abyadu i jedan u Tall Tamru, naveli su iz ministarstva.

Nakon sastanka delegacija Turske i SAD-a, koje su predvodili predsjednik Recep Tayyip Erdogan i potpredsjednik Mike Pance, u četvrtak u Ankari, dogovoreno je da će turska operacija “Izvor mira” biti obustavljena na 120 sati. Prema dogovori teroristi PKK/YPG trebali bi se povući iz planirane sigurne zone koja bi se trebala prostirati u Siriji, 32 kilometra od južne turske granice.

Turske snage su 9. oktobra pokrenule vojnu operaciju “Izvor mira“ na sjeveroistoku Sirije, odnosno u pograničnom pojasu na istočnoj obali Eufrata koji je pod okupacijom terorističke organizacije YPG/PKK-a.

Turski predsjednik Erdogan kazao je da je cilj operacije da se eliminacijom terorističkih elemenata osigura turska granica te spriječi uspostava terorističkog koridora. Cilj je i uspostava sigurne zone za povratak sirijskih izbjeglica i očuvanje teritorijalne cjelovitosti Sirije.

Turska upozorava da teroristička organizacija PKK-a i njen sirijski ogranak YPG/PYD predstavljaju najveću prijetnju budućnosti Sirije, jer ugrožavaju njen teritorijalni integritet i cjelovitost.

Zvanična Ankara upozorava i da je neprihvatljivo da se teroristi PKK-a podržavaju i smatraju partnerima u borbi protiv terorističke organizacije ISIL.

Uspostavom sigurne zone u 30 kilometara širokom pograničnom pojasu Sirije Turska namjerava osigurati povratak dva miliona sirijskih izbjeglica. To područje se prostire od Eufrata do iračke granice. Prepreka tom planu Turske je činjenica da je područje pod okupacijom terorista PKK-a, PYD-a i YPG-a.

Turske snage su u protekle tri godine na sjeverozapadu Sirije provele dvije uspješne operacije i neutralisale teroriste na području od 4.000 kvadratnih kilometara. Riječ je o operacijama “Štit Eufrata“ i “Maslinova grana“ tokom kojih su sirijski gradovi zapadno od Eufrata oslobođeni od terorističkih organizacija ISIL i YPG/PKK-a.

Turska sve prekogranične operacije provodi na bazi međunarodnog prava, prava na samoodbranu te ih realizuje u skladu s načelima Povelje Ujedinjenih nacija i rezolucija Vijeća sigurnosti koje se odnose na borbu protiv terorizma.

(Izvor:slobodna-bosna.ba)