Uništava akne, glivice i bakterije: Ovo ulje prirodnim putem riješava sve probleme sa kožom!

Zbog svih svojih svojstava, ulje čajnog drveta, je postalo omiljeni sastojak u kozmetičkoj industriji.

0 197

Akne su samo jedan segment njegovog širokog dejstva. Gotovo da nema spoljašnjeg problema na kojem ga ne možete primijeniti, bilo da je u pitanju bakterijska infekcija ili neka gljivična promjena na koži.

Proizvodi ga drvo biljke čajeva u Australiji, a posjeduje toliko njegujućih benefita za kožu, zahvaljujući antiseptičnom, anti-fungalnom i anti-bakterijskom dejstvu.

Kako se koristi ovo ulje?

Eterična ulja ne bi smjela da se nanose u nerazređenom stanju direktno na kožu, ali eterično ulje čajevog drveta spada među rijetka ulja koja mogu da se koriste direktno i nerazređeno. Često se kombinuje sa eteričnim uljem lavande koje ima i neke zajedničke karakteristike.

Koje probleme riješava?

Antivirusna svojstva

Ako nekoliko kapi dnevno dodamo u kupku ili paru mogu da pomognu u liječenju prehlade ili gripa.

Herpes

Kombinacije jedne kašike kokosovog ulja pomješane sa pet kapi ulja čajevog drveta može da se nanese na herpes nekoliko puta dnevno. Ako se to uradi čim se primjete najraniji simptomi herpesa tada može da se spriječi dalji razvoj herpesa.

Akne

Ulje čajevog drveta već dugo je poznato kao veoma efikasan lijek protiv akni. Zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima, efikasno čisti kožu i isušuje akne. Možete da ga primjenite lokalno na bubuljicu ili ako nekoliko kapi ulja dodate u kremu za lice.

Atletsko stopalo

Možete da ga pomješate sa kokosovim uljem i nanesete na zahvaćeno područje dva puta dnevno kako biste očistili atletsko stopalo. Takođe je dobro da se doda 10 kapi ulja u kupku.

Perut

Šampon koji sadrži barem 5% ulja čajevog drveta je dokazano vrlo efikasan protiv peruti zahvaljujući svojoj mogućnosti liječenja malasezia furfur, tip gljivice koji je najčešći uzrok peruti.

Nožne gljivice

Nekoliko kapi ulja nanesite na stopala i dobićete efikasan lijek protiv gljivica.

Nalsage plaka na zubima

Jedna studija je pokazala da je ulje čajnog drveta efikasnije u borbi protiv bakterija koje uzrokuju plak, nego hlor-heksidin, najčešći dezificijens za oralnu upotrebu. Sipajte jednu kap ulja čajevca u čašu mlake vode, promješajte kašičicom i ispirajte usta 30 sekundi.

Osim za kožu, odlično je i za higijenu kuće:

Stenice i grinje

Jedno istraživanje je pokazalo da je ulje čajevog drveta veoma efikasno protiv grinja i stenica. Dvije kašičice ulja mogu da se dodaju u vruću vodu ili nekoliko kapljica dodajte u sprej koji se koristi za čišćenje ormara i područja gdje razne bube i mravi ulaze u vaš dom.

Dezinfikovanje

Ulje čajevog drveta takođe može da se koristi za dezinfikovanje područja poput toaleta, ručke na vratima, česme, prekidača za svjetlo i slično. Sredstvo za pranje odjeće koje sadrži ovo ulje može da bude efikasno u dekontaminaciji odjeće i posteljine.

Izvor: stil.kurir.rs

Loading..