SNSD ODGOVORIO ŠAROVIĆU: “Predsjednik SDS-a radi u interesu SDA”!

0
3

“Najogoljeniji primjer političkog bezobrazluka je to što trenutno u interesu SDA radi predsjednik SDS-a Mirko Šarović, koji političku ucjenu SDA naziva neuspjehom i nesposobnošću SNSD-a i njegovog lidera Milorada Dodika”, izjavio je Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

“Zato se Šarović pita zašto je problem tehnički mandat Savjeta ministara, a nije problem tehnički mandat Vlade Federacije BiH /FBiH/. Time valjda želi da ishoduje to da on nije problem”, rekao je Kovačević.

On je dodao da je Šarović u pravu za tehnički mandat Vlade FBiH, ali zaboravlja da su članovi te vlade pobijedili na izborima i da se u njenom novom sazivu neće ništa značajno promjeniti.

“Iste partije će ostati članovi Vlade FBiH za razliku od tehničkog mandata Savjeta ministara u kojem Republiku Srpsku predstavljaju gubitnici izbora i oni koji nemaju legitimitet građana”, naglasio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, licemjerno je to što Šarović kaže da želi da odblokira rad Parlamentarne skupštine BiH navodeći da je to u interesu građana.

“Interes građana ispoljen na najdirektniji način na demokratskim izborima jeste da on /Šarović/ ne bude u Savjetu ministara, a vidimo da bi se on prije odrekao svega nego te nezaslužene fotelje”, rekao je Kovačević.

Portparol SNSD-a je podsjetio da je prvi posao parlamenta u svim demokratskim društvima da se izabere izvršna vlast u skladu sa voljom naroda koju taj parlament odražava, ističući da je poznato da SNSD tu ne pravi bilo kakav problem.

Kovačević je ocijenio da metafore političkih lidera sa likovima iz basni, koje je Šarović nevješto upotrijebio, govore samo o njegovom ličnom nivou.

“Možda je vrijeme da se povuče i odmori pa da konačno stigne i do drugih priča za djecu. Mi smo, a i svi građani Republike Srpske, njegove priče za djecu davno čuli, a građani su ih na izborima i jasno ocijenili”, poručio je Kovačević.

Podsjećamo, ranije danas, predsjednik SDS-a Mirko Šarović je kazao novinarima da su formiranje Vijeća ministara BiH i rad Parlamenta BiH dva odvojena procesa i treba učiniti sve da Parlament radi i ostvari svoju društvenu ulogu.

„Njihovo je legitimno pravo da formiraju Savjet ministara, a naše je legitimno pravo da tražimo da u ovakvoj situaciji funkciniše bar ono što može, a to je Parlament. Mi biramo da radimo a ne da ćutimo, stagniramo, puštamo da vrijeme prolazi i nazadujemo… Zato ćemo u naredom periodu svu svoju pažnju i fokus usmjeriti na to da ova važna institucija konačno počne da radi”, kazao je Šarović.

Predsjednik SDS također je kazao da Parlament mora i može da radi u okviru svoje uloge, i to ni na koji način ne bi remetilo formiranje Vijeće ministara BiH.

“Naša namjera je da odblokiramo rad Parlamenta BiH jer je to u interesu građana, kako zbog brojnih zakona koji su na čekanju tako i zbog važnih projekta, vrijednih oko 2 milijarde KM, koji takođe čekaju a namjenjeni su i Republici Srpskoj i Federaciji BiH“, naglasio je predsjednik SDS, te dodao:

“Zašto svi ćute u neformiranju Vlade FBiH, tako važnog tijela? Zašto je problem „tehnički mandat“ Savjeta ministara a nije „tehnički mandat“ Vlade FBiH? Zašto ne spominju grad Mostar koji svoju vlast nema 12 godina?! O tome svi ćute i prave se nevješti. Ovo samo govori o njihovoj nesposobnosti i neodgovornosti za funkcionisanje sistema, i umjesto da to priznaju, otrovne strelice upućuju ka drugima. U svemu tome, sve više trpe građani, ekonomija, privreda…”, istakao je Šarović.

Odgovarajući na komentar člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ga Vijeće ministara BiH ne interesuje, Šarović je rekao da je na sceni uobičajeni odbrambeni mehanizam za vlastiti neuspjeh.

“Dodik kao lisica iz basne o kiselom grožđu koja svoj neuspjeh pokašuva da opravda tvrdeći da to nešto ne valja. Kada god kaže da ga nešto ne interesuje, on to ustvari žarko priželjkuje a dokazao je je to bezbroj puta”, zaključio je Šarović.

(slobodna-bosna.ba)