Vijesti

PLJUŠTE IDEJE ZA VOLKSWAGENOVU TVORNICU: Davor Štern predlaže Ploče, Fadil Novalić Sarajevo

Bivši ministar gospodarstva Davor Štern tvrdi kako bi za Hrvatsku najbolje bilo da Volkswagen gradi svoju tvornicu u luci Ploče te navodi desetak argumenata za svoju tezu.

Priča da bi Volkswagen mogao graditi tvornicu u Hrvatskoj, nije nerealna. Navodno je hrvatski ministar privrede Darko Horvat taktički prerano obznanio tu vijest nakon posjte njemačkog ministra Petera Altmayera, jer u cijeloj priči, uprkos demantiju iz tvrtke, “ima nečega”. Bivši ministar privrede Davor Štern smatra da će se za investiciju od milijardu i po eura oštro boriti Hrvatska, Srbija, BiH, Bugarska, i Rumunija te dodaje kako je sada Hrvatska politički spremna za to. Naime, on se za vrijeme svog ministriranja našao u sličnoj situaciji kada su predstavnici Audija došli na pregovore u Zagreb.

“Njihovi su zahtjevi glasili 30 posto niža cijena struje, 10 godina oslobođenja od poreza i besplatna infrastruktura. Kada sam te zahtjeve iznio na užem kabinetu vlade, dobio sam protupitanje ‘Zamisli šta će javnost reći – koliko su nama mita dali da bismo im dali te beneficije!?’ Nažalost, do danas se to nije promijenilo, a tada je prevladalo mišljenje da je to prezahtjevna ponuda”, rekao je Štern za Večernji.

Ogromni potencijal

Tada su predstavnici Audija otišli u Mađarsku te tmo otvorili tvornicu. Štern smatra da bi se tvornica mogla graditi na nekoliko lokacija. Istaknuo je brodogradilište Uljanik, kao jednu od lokacija, no naglasio je kako bi trebalo graditi tvornicu tamo gdje ima raspoložive radne snage i potencijala za razvoj. Stoga priču seli na drugi kraj hrvatske obale.

“To je, primjerice, zapostavljena luka Ploče u koju je uloženo puno novca i ima ogromni potencijal razvoja, ne nalazi se usred grada, a taj zapušteni dio RH apsolutno traži pažnju i investicije”, kaže Štern i objašnjava kako u krugu od 50 kilometara od luke živi pola miliona ljudi, a stanovništvo iz BiH uglavnom ima dvojno državljanstvo i mnogo niže plaće.

Infrastrukturni i energetski razvoj

Osim toga, Štern ističe kako se luka Ploče nastavlja na cestovni koridor 5C koji se trenutačno dovršava u BiH te na modernizirani željeznički koridor, financiran evropskim novcem. Štern vidi i perspektivu obnove proizvodnje u mostarskom Aluminiju, putem davanja Volkswagenovih projekata. Većina automobila proizvedenih u srednjoj Evropi u izvoz odlazi iz morskih luka, a Štern ističe i energetski potencijal ulaganja u luku Ploče, jer je plinovod stigao do 80-ak kilometara udaljenog Dugopolja, a moguće je i korištenje obnovljivih izvora energije, što bi tužbom opterećena kompanija mogla okrenuti u svoju korist. Štern zaključuje kako država oko luke Ploče ima milion neiskorištenih kvadrata zemljišta te to navodi kao posljednji razlog za gradnju tvornice upravo na jugu Hrvatske.

“Kada se sve ovo zbroji i stavi s ekonomskog, političkog, demografskog aspekta i svega što čini interes jedne nacije u zajedničku jednadžbu, vrlo bi se brzo došlo do modela kojim bi se VW i slični mogli zainteresirati”, smatra Štern.

Mada se ove sedmice intenzivirala priča oko ove tvornice, iz Volkswagena su jučer kazali kako ne traže nove lokacije.

Federalna vlada predlaže Sarajevo

Prema posljednjim informacijama, čak 12 država Evrope izrazilo je interesovanje da u njihovoj zemlji njemački gigant Volkswagen gradi novu fabriku. Među njima je i BiH.

Lobiranje i borba za naklonost njemačkog giganta još su intenzivniji nakon što je uprava VW-a odlučila da ne gradi pogon u Turskoj, zbog vojne ofanzive u Siriji, kojoj se protivi Njemačka, ali i većina zapadnog svijeta.

Interes da njemačkog automobilskog giganta vrati iskazala je i BiH.

– Poslali smo i mi pismo interesa i sada čekamo. Nismo odustali – kazali su iz ureda premijera FBiH Fadila Novalića za Dnevni avaz.

Prema informacijma, za gradnju nove fabrike ponuđene su dvije lokacije, obje na području Kantona Sarajevo.

– Jedna je na mjestu gdje je bio TAS i druga na području općine Novi Grad. Njima treba ogromna površina, a takvih baš nema puno. Ponudili smo i neke pogodnosti, uvjete finansiranja, kazali su upućeni u ovo pitanje, ocijenivši da ni Turska nije sto posto otpala.

Ističu da je postojao spor između njemačkog Volkswagena i sarajevskog Preventa zbog ulaganja u firmi Volkswagen Sarajevo, ali, prema nezvaničnim informacijama, on se rješava.

Predstavnici Privredne komore FBiH i Agencije za promociju stranih investicija BiH su prije nekoliko mjeseci boravili u Volfsburgu u Njemačkoj, sjedištu VW-a, gdje su razgovarali i s predstavnicima Volkswagena o mogućnostima ulaganja u BiH.

Detalji tog sastanka nisu poznati s obzirom na stroga pravila VW-a.

(slobodna-bosna.ba)

Related Articles

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Molimo Vas isključite AdBlocker kako bi ste mogli uci na sajt