Vijesti

OVO JE RAT; Europska unija odgovorila SAD-u: “Žestoko ćemo odgovoriti na bilo kakve carine…”

Povjerenica Evropske unije za trgovinu Cecilia Malmstrom je nakon odluke Svjetske trgovinske organizacije (WTO), kojom su odobrene američke carine na uvoz iz EU-a, poručila kako će Unija reagirati na bilo kakve nove carine, prenosi agencija Anadolija

„Međusobno nametanje protivmjera samo bi nanijelo štetu kompanijama i građanima s obje strane Atlantika i štetno djelovalo na globalnu trgovinu i širu avionsku industriju“, kazala je Malmstrom.

Dodala je kako je blok ipak i dalje spreman sarađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama na, kako je rekla, „fer i uravnoteženom rješenju za naše zrakoplovne industrije“.

Maslinovo ulje i brašno

U srijedu je WTO objavio kako Sjedinjene Američke Države mogu uvesti carine na uvoz iz EU u vrijednosti 7,5 milijardi dolara godišnje zbog nepropisnih evropskih subvencija avionskom koncernu Airbus.

Odobrena vrijednost kaznenih carina najviša je u historiji WTO-ove arbitraže u trgovinskim sporovima, a zasnovana je na presudi o nepropisnim evropskim subvencijama Airbusu iz maja 2018. godine.

Washington planira povećati carine na uvoz letjelica i prehrambenih proizvoda iz Evropske unije, poput sira, maslinovog ulja, narandži i brašna.

U EU-u tvrde kako nezakonite mjere u vidu pomoći kompaniji Airbus više nisu na snazi, ali njihove navode mora potvrditi i WTO.

(slobodna-bosna.ba)

Tags

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Molimo Vas isključite AdBlocker kako bi ste mogli uci na sajt