OPET GLUME DRŽAVU: Vlada RS ponovo je uputila svoj izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a

0
2

Vlada Republike Srpske (RS) ponovo je uputila svoj izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Iz Vlade navode da su “usvojili Dvadeset i drugi izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija koji je, uime tog bh. entiteta kao potpisnice svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, generalnom sekretaru UN-a i zemljama članicama Vijeća sigurnosti, uputio predsjednik Vlade RS Radovan Višković”.

Ovaj izvještaj se odnosi na period maj 2018. – oktobar 2019. godine i u njemu, kao i u svojim dosadašnjim izvještajima, Vlada RS, kako je saopćeno, izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima s kojima se suočava BiH, a s ciljem razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Vijeća sigurosti i međunarodne zajednice.

Istaknuta je posvećenost RS Dejtonskom sporazumu te objašnjeno zbog čega uređenje BiH utvrđeno Ustavom BiH (Aneks 4. Dejtonskog sporazuma) moraju poštovati sve strane i međunarodna zajednica.

-RS je uvjerena da je dejtonska formula put ka uspjehu. Nažalost, određeni elementi u međunarodnoj zajednici ne shvataju značaj i ne poštuju dejtonska načela za buduću stabilnost i uspjeh BiH i nastavljaju da podrivaju dejtonsko uređenje, što dovodi do nepotrebnih političkih trvenja i zastoja. Uz to, Dejtonski sporazum izložen je napadima najveće bošnjačke stranke u BiH, SDA. Nasuprot tome, RS bezrezervno prihvata Dejtonski sporazum i samo traži da se Ustav BiH sprovodi onako kako piše – tvrdi se u dokumentu entitetske vlade.

Naglašava i svoju posvećenost radu ka konačnom članstvu BiH u EU.

-RS je već ostvarila znatan napredak na traženim reformama za evropske integracije i nastavlja da predano radi na pristupanju BiH u EU. S žaljenjem se konstatuje da napredak BiH ka članstvu u EU ometaju prisustvo visokog predstavnika koji je prisvojio diktatorska ovlašćenje, kao i blokada sprovođenja rezultata izbora održanih 2018. godine koju sprovodi SDA. RS izražava uvjerenje da će, nakon što ove prepreke budu uklonjene, uz poštovanje dejtonskog okvira, BiH moći da ispuni kriterijume za članstvo u EU – tvrdi se u ovom dokumentu.

Vlada u jednom od njegovih dijelova navodi da je riječ i o kontinuiranoj blokadi formiranja Vijeć ministara i vlada na drugim nivoima vlasti, “koju sprovodi SDA još od izbora 2018. godine”.

– RS traži od međunarodne zajednice da osudi ovo nepoštovanje i sprovođenje rezultata demokratskih izbora. Takođe, RS poziva građane i članove međunarodne zajednice kojima je stalo do budućnosti BiH da osude ekstremističku deklaraciju koju je SDA usvojila 14. septembra tekuće godine i koja poziva na rušenje Dejtonskog sporazuma – tvrdi se u dokumentu Vlade RS upućenom Vijeću sigurnosti UN-a.

(Fena/SB)