Ona dnevno proda po 300 kilograma mandarina iz doline Neretve

0
5

“Daj mi molim te dva kilograma mandarina za probu. Za djecu”, kazao je jučer kupac prodavačici Kristini Penavi. “Koliko imaju djeca godina?”, upitala ga je. “Pa 27 i 30!” odgovorio je kupac dok je pokušavao ostati ozbiljan.

Štand u Bestovju kraj mosta koji ga spaja sa hrvatskom prijestonim Zagrebom, s bujnim, prirodnim i nešpricanim proizvodima iz doline Neretve OPG-a Ćelić Željanka, postao je nezaobilazna tačka, piše 24sata.hr.

Dok je novinarska ekipa popričala s prodavačicom, planulo je najmanje 40 kilograma mandarina, te nekoliko kilograma grožđa. Kupci su raznoliki i imaju doslovno od 18 do 88 godina.

Vlasnici su odabrali frekventnu lokaciju uz koju se nalazi parkiralište. Oni koji idu iz Bestovja prema Zagrebu, staju čak na suprotnom dijelu ceste i pod sva četiri žmigavca, kako bi uzeli svoju dozu vitamina C. Kupuju radnici i penzioneri, muškarci i žene. I svi su zadovoljni.

– Daj mi kisele, slatke, zelene, ma bilo kakve – rekao je drugi kupac Kristini dok mu je ona pokazivala voće.

No, kao i desetak drugih zadovoljnih kupaca, nije otišao dok se nisu zajedno fotografisali. Na spomen brzog selfija, Kristina se samo nasmijala. Čim to vide drugi ljudi, i oni se žele fotografisati. Zato se ponekad čini da su pred štandom zapravo dva reda.

– Radim za OPG i gazde znaju da se ljudi žele fotografisati. To nam je simpatično i dobro se nasmijemo – kaže Kristina.

Posao s voćem i povrćem doslovno cvjeta te joj svaki dan dostavljaju svježe iz Opuzena. Dnevno Kristina proda plane 300 kilograma mandarina. Tu su još suhe smokve, luk i grožđe. Proda se doslovno sve, a na veću količinu kupci dobivaju popust.

Na pitanje ima li hemikalija, Kristina spremno odgovara da je voće nešpricano te da ga mogu jesti svi.