OHR ODBRUSIO DODIKU: “Skupštini RS ne pripada pravo da tumači mandat visokog predstavnika”!

0
2

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da će na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS biti predloženo da NSRS odbaci bonska ovlaštenja visokog predstavnika u BiH kao nezakonita i sve posljedice takvih ponašanja visokih predstavnika.

“Status i ovlasti visokog predstavnika su pitanja koja proističu iz Općeg okvirnog sporazuma za mir i međunarodnog prava i, prema tome, ne spadaju u nadležnosti entiteta. Republici Srpskoj ne pripada pravo da se jednostrano povlači iz reformi koje su provedene u okviru Aneksa 4 (Ustav Bosne i Hercegovine), niti joj pripada pravo da ona tumači Aneks 10 (Sporazum o civilnoj provedbi Mirovnog ugovora), tj. mandat visokog predstavnika. Također podsjećamo da bonske ovlasti nisu korištene osam godina, ali učestali napadi na Opći okvirni sporazum za mir opravdavaju dalje postojanje ovih ovlasti. Stranke, uključujući i one u RS-u, imale su dovoljno prilika da pokažu da se mogu dogovoriti oko reformi, uključujući i reforme koje su potrebne da BiH izađe iz međunarodne supervizije na putu priključenja Evropskoj uniji”, naveli su iz OHR-a za N1.

U ovom kontekstu, podsjećaju da su reforme podržali Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira, Vijeće sigurnosti UN-a i šira međunarodna zajednica, a ogromna većina je ratificirana u entitetskim i državnom parlamentu.

“Svako poništavanje reformi bi podrivalo ekonomsku i političku stabilnost BiH te bi ugrozilo sposobnost zemlje da ispunjava svoje postojeće međunarodne obaveze”, kazali su za N1 u Uredu visokog predstavnika nakon izjava Milorada Dodika da će na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS biti predloženo da NSRS odbaci bonska ovlaštenja visokog predstavnika u BiH kao nezakonita i sve posljedice takvih ponašanja visokih predstavnika.

Podsjećamo, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je kako će na posebnoj sjednici predložiti da Narodna Skupština RS odbaci bonske ovlasti visokog predstavnika u BiH kao nezakonita i sve posljedice takvih ponašanja visokih predstavnika.

“Neki će reći, zašto baš sada? Baš zato da se ne bi shvatilo da smo mi prihvatili kršenje propisa Daytonskog sporazuma. Bit će zapisano u povijesti i svugdje da su oni prevarom pokušali modelirati politički sistem i to su činili sve do trenutka dok Republika Srpska nije snažno odbacila takav pristup i model visokih predstavnika”, rekao je Dodik.

Dodik je naveo kako oni to sada pokušavaju legalizirati, ističući da sve što je oteto i preneseno na razinu BiH nema u Ustavu BiH.

“To je ozbiljan problem njima i mi nećemo odustati od ustavnog pozicioniranja kojeg ima Republika Srpska”, istaknuo je Dodik.

On je rekao kako će Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske ovih dana utvrditi tačan datum održavanja posebne sjednice parlamenta, navodeći kako bi sjednica trebala biti održana oko 5. novembra.

Dodik je dodao i kako posebna sjednica ima ambiciju pružiti odgovore na određene izazove, ne samo na priču koja se zove deklaracija SDA, nego i na mnoge druge, prije svega na ponašanje visokih predstavnika.

“Mislim da je u okviru zastupničkog kluba SNSD-a to već organizirano i da će skupštinski Kolegij ovih dana utvrditi tačan datum održavanja sjednice”, dodao je Dodik.

No, prema saznanjima “Slobodn Bosne”, uprkos Dpdikovim najavama, u Narodnu skupštinu Republike Srpske još nije dostavljen zahtjev Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) o sazivanju posebne sjednice entitetskog parlamenta. To jee jučer potvrdio i predsjednik parlamenta RS-a Nedeljko Čubrilović rekavši da očekuje taj zahtjev u narednih nekoliko dana, imajući u vidu najave u medijima o tom pitanju.

– Kada dobijemo zahtjev, zakazat ćemo sjednicu u zakonom predviđenom roku, a to je do deset dana – rekao je Čubrilović i dodao da bi to zasjedanje trebalo da se održi i u kraćem roku od predviđenog, a zbog obaveza u vezi s redovnim sjednicama.

(slobodna-bosna.ba)