NOVI SKANDAL TRESE REPUBLIKU SRPSKU; TEGELTIJA POČEO, ZORA NASTAVLJA: Kaji i Bojiću 234.000 KM od Ministarstva finansija RS-a…

0
3

Softverske usluge održavanja i tehničke podrške sistemu centralizovanog obračuna plata budžetskih korisnika, koje su procijenjene na 234.000 KM sa PDV-om, i u narenih godinu dana pružaće “MMSCODE” Slavka Bojića, Mladena Milanovića Kaje, i godinama vlasti bliska firma “Nites”

Piše: ŽANA GAUK

Nakon što je apsolutno zadominirao održavanjem čistoće u Banjaluci, mrkonjićki tajkun Mladen Milanović Kaja se u Ministarstvu finansija Republike Srpske “pretplatio” i na održavanje sistema obračuna plata.

Prvi je shvatio, ako se uporno moliš Bogu, on će te kad tad pogledati. Njega ne samo da je pogledao, nego su tu proradile i mnogo jače emocije. Jer, kako je Kaju krenulo sa biznisom, to prelazi sva ovosvjetovna čuda. Univerzalan je Kaja. Bavi se čistoćom, gradnjom i održavanjem puteva, bankarstvom, pijačarenjem, pa može, vala, održati i taj sistem.

Kaplje Kaji iz raznih javnih budžeta, a aktuelna ministarka finansija Zora Vidović nastavila je ono što je Kajin prijatelj iz mladosti Zoran Tegeltija započeo pred kraj svog mandata. Softverske usluge održavanja i tehničke podrške sistemu centralizovanog obračuna plata budžetskih korisnika, koje su procijenjene na 234.000 KM sa PDV-om, i u narenih godinu dana pružaće “MMSCODE” Slavka Bojića, Kaje Save Antonića i Miloša Đurđevića, i godinama vlasti bliska firma “Nites”.

Ove firme, baš kao i prethodne dvije godine, bile su jedini ponuđači na tenderu. Snizile su cijenu za tek 351 KM u odnosu na procijenjenu, a kako im klikanje očito dobro ide, novi jednogodišnji ugovor su dobile 16. septembra.

Od jula pretprošle do septembra ove godine na tri tendera u ovom ministarstvu im je kanulo gotovo 700.000 KM!

PARTNERSTVO TENDERA VRIJEDNO
Slavko Bojić osnovao je “MMSCODE” još 2007, ali mu čak ni dobri odnosi sa Miloradom Dodikom, apsolutnim vladarom u RS, nisu mnogo pomagali da se probije na IT tržište. Bojić je, međutim, vjerovao u IT budućnost, ali u tom momentu nikome u vlasti to nije bilo interesantno. Za to vrijeme preko svog “Procontrola” kvrckao je poslove prilikom obnove Palate Republike i tadašnjem Kliničkom centru RS prodao info pult za nevjerovatnih 80.000 KM.

U posao sa “MMSCODE” ušao je sa Savom Antonićem i Milošem Đurđevićem, suvlasnicima firme “Venera”, koja je tokom katastrofalnih poplava 2014. godine bila glavni snabdjevač sada propalih Robnih rezervi RS.

Antonić i Đurđević su bliski Dodikovi prijatelji, a neki od članova njihove najuže porodice, prema pisanju medija, zaposleni su na visokim pozicijama u Ministarstvu finansija još u vrijeme Zorana Tegeltije.

Ipak, Dodikov sin Igor je stasavao, a rađala se i ideja o “Prointeru”, IT tender lideru osnovanom 2015. godine.

Međutim, kako je “Prointer” počeo da grabi tenderske milione, tako je Bojić 2017. godine prišao Tegeltiji. Tog jula dobija prvi tender za održavanje sistema plata vrijedan 231.000 KM, ali je morao dovoljno da ojača biznis.

Ozbiljnog partnera vidio je u Tegeltijinom prijatelju i kontroverznom mrkonjićkom biznismenu Mladenu Milanoviću. Milanovićev “MG Mind” tada osniva “Euro Bonus” preko kojeg i kupuje 25 odsto udjela u “MMSCODE”.

U avgustu “MMSCODE” ponovo dobija tender u Ministarstvu finansija od 234.000 KM, ali i “nadogradnju pilot projekta nabavke elektronskih plombi” u “Elektrokrajini” (290.000 KM).

Napredne Bojićeve IT ideje tada stižu i do Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Konzorcijum „MMSCODE“, „Lanaco“ i „Ericsson Nikola Tesla“, kao jedini prijavljeni ponuđač, kako je Žurnal već pisao, predstavio je tehničko rješenje za izradu elektronskog zdravstvenog kartona (IZIS), što poreske obveznike košta 23 miliona KM.

Krajem aprila Bojić je za medije u RS izjavio da žali što je ova vrhunska milionski vrijedna ideja u javnosti dočekana „na nož“. Za njega je, kako je tada rekao, budalaština to što se javnost bavi vrijednošću tendera, a ne i programom koji će “koristiti svim građanima RS”.

Među poslovne zanimljivosti svakako spada i ona da među osnivačima “Euro Bonusa” , uz “MG Mind”, sada stoji i “Aktiva invest” na čijem je čelu Mrkonjićanin Draženko Gloginjić. Kao kontakt “Euro Bonusa”, međutim, i dalje je navedena mail adresa Kajinog “MG Minda”.

(zurnal.info)