NOVI DETALJI O UBISTVU LANE BIJEDIĆ: Čeka se dozvola za vještačenje automobila

0
5

Kantonalni MUP došao je do informacije da je jedan automobil viđen neposredno kod mjesta ubistva,no vozilo još nije izuzeto i još se nije počelo s vještačenjem.

Otkriveno je kako je Lana propješačila sama cijeli put od autobusne stanice u Čapljini do blizine mjesta ubistva u mjestu Studenci pored Ljubuškog, doznaje Večernji list BiH.

Te nedjelje Lana se na ruti kojom je pješačila povremeno zaustavljala i osvrtala oko sebe i sve je izvjesnije da je prethodno postojao neki dogovor. Odnosno da je nekog čekala ili s nekim dogovorila susret.

Kantonalni MUP došao je do informacije da je automobil viđen neposredno kod mjesta ubistva. Kako piše Večernji list, automobil je lociran u jednom od lokalnih sela, ispred porodične kuće. Međutim, vozilo još nije izuzeto i još se nije počelo s vještačenjem, a razlog je što MUP-u još nije odobren nalog da ga se vještači, a dok se to ne učini, policija nema zakonske ovlasti izuzeti vozilo.

Na potezu je Kantonalno tužilaštvo da što prije izda nalog kako bi se vidjeli može li se ovaj automobil povezati s ubistvom nesretne djevojke.

Kako je kazao Josip Aničić, tužilac koji provodi istragu, vjerovatno se ne radi o zločinu iz strasti, što je bila jedna od prvih sumnji već je vjerovatno riječ o djelu potpuno neuračunljive osobe.

Kantonalni MUP potpomognut drugim policijama i sigurnosnim agencijama u BiH sve provjerava i danonoćno radi kako bi počinitelj bio priveden licu pravde.

Još traje pretraga terena gdje se dogodilo ubistvo, vještačenje laptopa i izuzetih stvari iz stana u kojem je Lana u Mostaru živjeli s majkom Ninom, dekanesom Fakulteta informacionih tehnologija na Univerzitetu Džemala Bijedića u Mostaru. Čekaju se informacije iz Laninog mobitela za koji se vjeruje da će pokazati posljednje pozive i poruke koje je Lana i kome uputila tog 6. oktobra.

Inače, Lana je često sama, s prijateljima, s majkom dolazila na Božjak, Kravicu, Trebižat. To mjesto ju je jako zanimalo i proljetos se, prema svjedočenju mještana, prilikom boravka na Božjaku, znala fotografirati uz vodu, u kafićima…ali i raspitivati se za te i neke druge lokacije na tom području.

Podsjetimo, Lana Bijedić ubijena je u nedjelju 6. oktobra. Na tijelu su pronađeni tragovi udaraca i davljenja. Nakon ubistva njeno tijelo bačeno je u rijeku Studenčicu.

(slobodna-bosna.ba)