NEVIĐENI SKANDAL: Zukorlića tokom izborne kampanje za Reisa prati srbijanska BIA!

0
3

Već od same kandidature za izbor Reisu-l-uleme u BiH Muamer Zukorlić izaziva kontroverze i negodovanje širom izbornog tijela u BiH kao i u inozemnim džematima i muftijstvima.

Nezadovoljstvo izaziva činjenica da mu je izborna komisija dopustila da se kandidira, iako ne ispunjava uvjete za to najviše zvanje u IZ, jer trenutno obnaša dužnost predsjednika političke partije i člana parlamenta u Srbiji. Čitav izborni proces je kompromitiran i omalovažen jer Zukorlić istovremeno vodi kampanju svoje partije i kampanju za Reisu-i-ulemu Bosne i Hercegovine!

Pored toga, njega na predstavljanju “Izbornog programa” po bosanskim muftijstvima i džematima, vozi i prati srbijanska obavještajna agencija BIA koja na taj način ulazi u prostore i objekte Islamske Zajednice i špijunira za potrebe srbijanske države.

Kako je moguće da se ovakav propust desio Islamskoj Zajednici i zašto niko od zvaničnika IZ ne reagira na ovu skandaloznu kandidaturu?

Prema dostupnim informacijama, aktualno čelništvo IZ je procijenilo da bi odbijanjem kandidature Muamera Zukorlića poslalo lošu poruku muslimanima Sandžaka koji bi mogli protumačiti da mu se to onemogućava jer je Sandžaklija a ne zbog činjenice da je on svojim nedoličnim postupcima i napuštanjem IZ i prelaskom u političke vode praktično sam sebe eliminirao da ikad bude izabran za Reisu-l-ulemu u BiH. Svoje javno neslaganje s ovakvom kandidaturom i načinom vođenja kampanje za Reisu-l-ulemu izrazio je Salem ef. Dedović, mostarski muftija, koji se povukao iz izborne utrke jer se ne slaže da Muamer Zukorlić sudjeluje kao kandidat u izbornom procesu.

Zašto se onda Zukorlić kandidirao kad je unaprijed znao da ne može biti izabran?

Njegove dionice su već odavno potonule na svim ‘berzama’ i kandidaturom je želio popraviti vlastitu poziciju na srbijanskoj političkoj sceni. U Bosni je izgubio svaki oslonac, ako se izuzme podrška nekoliko ortodoksnih vehabija, poput izvjesnih Safeta Kuduzovića i Dževada Gološa. Već je izvjesno da je bez ikakvih šansi da ikada više bude kandidat a kamoli izabran na časnu dužnost vrhovnog poglavara. Zukorlić je zato svoju posljednju kandidaturu beskrupulozno iskoristio da pokaže političkoj srbijanskoj čaršiji da je njegova cijena mnogo veća i da mu pripada više s političke trpeze no što trenutno dobija. BIA ga prati da može svjedočiti i referirati šefovima o njegovom uplivu u bošnjačkom biću i toplom prijemu gdje god je predstavljao svoj “izborni program”. Kao protuuslugu on je obavještajnoj zajednici susjedne zemlje omogućio nesmetan pristup ljudima i infrastrukturi IZ-e kojoj oni ni na koji način ne mogu samostalno pristupiti.

Zukorloć svoju kampanju za reisa vodi više u srbijanskim medijima nego u bosanskim jer je potpuno svjestan da u Bosni nema šta tražiti ali zato ima u Srbiji gdje mu je jedino preostala politička borba za vlastite interese. Pokušaće naravno zadržati i kakvu takvu poziciju u Sandžaku preko muftije Dudića jer mu opstanak u vlasti osiguravaju bošnjački glasovi iako i tamo svakim danom sve je manje onih koji su spremni podupirati privatnu politiku čovjeka koji ne preza ni od čega kako bi realizirao svoje megalomanske projekte. Osnovao je univerzitet gdje je bio rektor prije no što je sebi dodijelio doktorat , a zatim je suosnovao akademiju /BANU/ da bi mogao postati akademik!

Islamsku Zajednicu je ucjenjivao vlastitim ostankom u njenoj jurisdikciji a u međuvremenu je IZ-u u Sandžaku napustila gotovo polovina imama i džemata zbog njegove arogancije, bezobrazluka, siledžijstva i beskrupuloznosti.

U svoju opskurnu mrežu poslušnika uključio je sve one kojima je pogodovao da se dokopaju funkcija u IZ-i i njegovim privatnim univerzitetima poput Admira Muratovića koji vazi o ‘buntovniku’ koji je spasio Islamsku Zajednicu u Srbiji ali ne kaže koliko je imama i džemata otišlo ispod njegove jurisdikcije i pridružilo se srbijanskoj IZ-i.

Žalosno je da je Islamska Zajednica upala u stupicu koju su joj namjestile obavještajne zajednice drugih zemalja i pristala da izborni proces za vrhovnog poglavara pretvori u političku arenu Muamera Zukorlića koji pokušava povratiti izgubljeni utjecaj u muslimanskom biračkom tijelu Sandžaka za ostanak u političkom životu Srbije.

(slobodna-bosna.ba)