NASTAVLJENA JAVNA SVAĐA: Uprava Aluminija ponovo demantirala ministra Džindića!

0
1

Referirajući se na javni istup ministra energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine, Nermina Džindića, Uprava Aluminija Mostar priopćila je danas da nije “nazočila sastanku koji ministar spominje”.

“S arapskim investitorima je razgovarala Vlada FBiH, ministarstvo i Uprava Aluminija. Tada je, dan iza toga, potpisan Sporazum o neširenju informacija. Komplet set dokumenata je predan kompaniji koja je radila analizu, nakon analize je obišla kompaniju da dade ponudu”, riječi su ministra Džindića izrečene u utorak pred novinarima, ali mi u svojoj evidenciji nemamo podatke koji bi ukazivali da smo se sastajali s investitorima iz UAE, posredovanjem Vlade FBiH, naglašava Uprava Aluminija.

Istuču kako su posredovanjem i uz prisutnost predstavnika Vlade Federacije BiH nazočili sastanku s grupom investitora koju je predvodio Glencore i također jednom sastanku s predstavnicima GFT Group London.

-Ukoliko se radilo o nekom sastanku na kojem predstavnici Uprave Aluminija nisu bili, a ministar Džindić je eventualno pobrkao taj sastanak s nekim drugim, bilo bi dobro da zajednički utvrdimo činjenice, stoji u priopćenju Uprave Aluminija.

Također se ističe kako Uprava Društva Aluminij niti u jednome trenutku nije izbjegavala suradnju s Vladom FBiH, dapače, na tome kontinuirano inzistiraju, i to ne samo nakon gašenja struje Aluminiju, nego i u razdoblju koje je tome prethodilo.

-Ujedno želimo istaknuti kako ne možemo ulazi u motive zbog kojih ministar Džindić koristi svaku priliku kako bi negativno govorio o planu restrukturiranja Aluminija, koji je, naglašavamo, u izradi u suradnji s ministarstvom i Vladom, te smatramo kako radne verzije ne bi trebalo komentirati u javnosti, a posebice ne unaprijed osuđivati. S naše strane i dalje ćemo se držati profesionalnih kodeksa i obveza koje smo kao menadžment preuzeli, a ostali sudionici u procesu restrukturiranja Aluminija također bi trebali voditi računa o svome dijelu obveza prema ovom zahtjevnom i važnom projektu, stoji u priopćenju Uprave Aluminija.

Podsjećamo, dan ranije resorni ministar Nermin Džindić kazaoje u razgoovoru za N1 televiziju da je firma iz Ujedinjenih Arapskih Emirata “vraćena s kapije”, što je ocijenio sramotnim i skandaloznim.

“Sa arapskim investitorima je razgovarala Vlada FBiH, ministarstvo i Uprava Aluminija. Tada je, dan iza toga, potpisan Sporazum o neširenju informacija. Komplet set dokumenata je predat kompaniji koja je radila analizu, nakon analize je obišla kompaniu da da ponudu. Žao mi je što je došlo do svega ovoga”, rekao je i nastavio:

“Ljudi su iz UAE došli da razgovaraju, naprave analize. Direktno sam zvao direktora Pandžu da primi ljude. On je objasnio da nije imao najavu, tražio je dopis da mu Ministarstvo pošalje dopis o kompaniji, a zaboravio je da je sjedio s ljudima koji su jučer došli da naprave finansijsko-tehnički audit”, kazao je.

“Sramota i skandal”, poručio je Džindić u razgovoru za N1.

“Jutros sam upoznao premijera o situaciji. Pozvat ćemo upravu da se poštuju zaključci Vlade FBiH. Jedan od njih je da se otvori data room u sklopu Aluminija i da se svi ravnopravno prime”, rekao je.

Džidić je poručio da se ne zna ko je ozbiljan investitor dok ne dođe do pregovora ili ugovora. Svi rade analizu i sabiraju podatke, ali niko zvanično još nije dao nikakvu ponudu.

“Kinesko-izraelska i ova firma iz Emirata su kredibilne, iza njih stoji kapital i veliki prometi, kao i Glencore. Imaju livnice, rade i imaju uvezan sistem nabavke, sigurne kupce, sigurno tržište i ne vidim razlog da se s jednim razgovara, a sa drugim ne. Pogotovo da nekoga vratite s kapije”, poručio je Džidić.

Nermin Džindić je kazao da Aluminij kada treba pomoć – Vladu FBiH predstavlja kao većinskog vlasnika, a kada im ne treba, i kada trebaju donijeti odluku bez Vlade FBiH – onda je manjinski vlasnik.

“To je tako. Što se tiče plana reorganizacije on je štur i urađen neprofesionalno. Traže 25 miliona KM bez ijednog ugovora, podugovora, analize i slično. Takav plan ne možete uraditi, a da to ne preskočite. Urađen je plan na 23 slajda, a sve možete napisati na dvije stranice. Nabrojali smo elemente koji trebaju biti sastavni dio novog plana i on bi mogao uspjeti. Nažalost, od ovog plana nema ništa”, pojasnio je.

Džindić je kazao da 300 radnika Aluminija je dobilo korigovane ugovore, 500 je otpušteno i dobilo otpremnine. Da bi Aluminij dočekao bolje sutra – plan se mora revidirati i dobiti saglasnost.

Rekao je da treba razgovarati sa svim investitorima, jer se nikada ne zna koji će od njih biti potencijalno dobar za spas mostarskog kombinata.

(slobodna-bosna.ba)