“NAŠE LJUDE TJERAJU”: Salkić u Švedskoj govorio o diskriminaciji Bošnjaka u RS-u

0
2

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić tokom dvodnevne posjete Švedskoj održao je tribine i predavanja na kojima je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolija.

Govoreći na tribinama u gradovima Goteborg i Boras, Salkić je posebnu pažnju posvetio diskriminaciji Bošnjaka u bh. entitetu RS, negiranju genocida i bosanskog jezika, te snažnijem uključivanju dijaspore u demokratske procese u Bosni i Hercegovini.

Istakao je da su građani koji trenutno žive izvan domovine ogroman potencijal i oslonac za budući napredak i razvoj Bosne i Hercegovine.

“Svaki put želim da naglasim važnost vašeg uključivanja u demokratske procese u Bosni i Hercegovini, kako bi dali svoj doprinos na putu jačanja demokratskih kapaciteta u našoj domovini. Pozivam vas da tu mogućnost, kao odgovorni građani, iskoristite. Jedan od načina da se trenutno stanje u našoj zemlji promijeni jeste putem demokratskih procesa i izborom snaga koje žele nastaviti borbu za Bosnu i Hercegovinu. Preko 80.000 naših građana u Švedskoj mogu značajno pomoći na ovom putu jačanja demokratskih kapaciteta”, poručio je Salkić.

Dodao je da aktivnijim učešćem dijaspore i zajedničkim radom, političkom i pravnom borbom i predstavljanjem problema široj međunarodnoj zajednici, može se učiniti puno više kako bi se zaustavila diskriminacija nad bošnjačkim narodom RS-u.

“Sistemska diskriminacija, koja je zahvatila skoro sve segmente društva, svakodnevno tjera naše ljude na napuštaju taj dio Bosne i Hercegovine. Moramo zajedno učiniti više da se to stanje promijeni, a to je posebna obaveza onih koji su protjerani sa prostora današnjeg bh. entiteta RS”, kazao je na tribinama Salkić.

Naglasio je da je veoma važan glas kojeg su podigli Bošnjaci u Švedskog protiv dodjele Nobelove nagrada za književnost Peteru Handkeu.

Tokom dvodnevnog boravka u Švedskoj, potpredsjednik RS-a je u Goteborgu i Borasu promovisao i svoju knjigu “Godine borbe za slobodu, čast i dostojanstvo”, koja govori o višegodišnjoj borbi protiv sistemske diskriminacije nad Bošnjacima u RS-u.

Salkić je u Borasu prisustvovao i akademiji koja je upriličena u povodu godišnjice useljenja u džamiju, u kojoj se okupljaju Bošnjaci i drugi muslimani u ovom gradu, te je bošnjačkoj zajednici čestitao na uspjesima koje su postigli u tom gradu, saopštio je njegov kabinet.

(N1)