Vijesti

Nana Fata Orlović dan nakon presude suda u Strazburu: Pravda je pobijedila, sad mogu rahat umrijeti!

Eh, sinko, sada mogu rahat umrijeti. Kazala je ovo jučer nana Fata Orlović, bosanska heroina, nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu da će crkva ilegalno sagrađena u njenoj avliji biti uklonjena. Desetine novinarskih ekipa posjetile su jučer Konjević-Polje, gdje živi Fata Orlović.

– Hajde uđi, bole me noge, ne mogu da silazim niz stepenice – dočekuje nas jučer.

Svakoga je dočekala raširenih ruku. Sretna. Oči joj pune suza. Radosnica. Pokazuje slike sinova, kćeri, unučadi.

– Javila mi je ova moja kćerka iz Srebrenika da je gotovo. Nazvala me i rekla mi da se sad pripazim i da je Sud presudio da se to u roku od tri mjeseca skloni. Kako će, šta će, ja sad to ne znam – počinje svoju priču starica čelične volje i bosanskog inata.

Kaže da je na svakoj sedždi molila dragog Boga da usliši njene dove.

– Ima Boga, bolan. Ima! Ja se 20 godina borim, ali ne protiv crkve, nego protiv sile – govori Fata držeći se za glavu: – Šećer mi skače.

Pravoslavna crkva sagrađena je na imovini nane Fate koju je ona sa svojom porodicom, kao i hiljade drugih Bošnjaka, bila primorana napustiti.

Dok razgovaramo s njom, pokazuje slike svoje djece. Kaže, njih je sila i nepravda otjerala po svijetu, a mnoga tuđa djeca završila su u grobu.

– Što će im crkva? Što će i džamija? Bolje je da su napravili neku fabriku. Crkva ovdje ne igra uloge Božijoj sudbini. Ali, da su napravili fabriku i zaposlili deset ljudi, ja riječ ne bih progovorila. Ma, ja sam Mustafi Ceriću rekla: Da si ti napravio džamiju, ja bih je uklonila. Ovo nije crkva! Klati, ubijati, natjerati djecu, tući ženu i onda napraviš crkvu! Ma, kome si je pravio, u ime čega – razborito konstatira bosanska heroina.

Tužbu je podnijelo 14 članova porodice rođenih između 1942. i 1982. godine, a koji sada žive u Konjević-Polju i Srebreniku. Fatin suprug ubijen je u genocidu u Srebrenici.

– Samo ga ovako izdvojiše od mene i gotovo. Ubijen je. E, šta sam za ovih 20 godina svega prodeverala… i njihovih i naših pasjaluka – sjeća se nana posljednjih 20 godina.

Hvala mu velika
Nije krila i nije zaboravila ni, kako kaže, “svog Fahru”.

– I de mi poselami Radončića (Fahrudin, predsjednik SBB-a, op.a.). I reci mu veliko mu hvala, i borim bitku i za njega ko’ i za crkvu. Neka se ne da nikome, hvala mu velika njemu i njegovom društvu – podcrtala je na kraju Orlović.

Hurija uz majku
Kćerka Fate Orlović, Hurija Karić, sinoć je majku iz Konjević Polja dovela svojoj kući u Srebrenik.

Kazala nam je da je uzbuđenje zbog presude, a potom i stalni telefonski pozivi, kako medija, raznih znanih i neznanih prijatelja iz cijele BiH i inostranstva, kod nje prouzrokovao vidan stres, te u strahu za njeno zdravlje, nije je željela ostaviti samu.

Nikakvo opravdanje
Sud je utvrdio da je propust vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat imovine u posjed podnositelja tužbe a za koji vlasti nosu ponudile nikakvo opravdanje.

Posljedice su bile ozbiljno narušavanje prava na imovinu.
Crkva u dvorištu porodične kuće Orlovića sagrađena je neposredno nakon rata. Tokom višegodišnje pravne bitke koju je nana Fata vodila, donešeno je niz sudskih odluka u njenu korist, koje vlasti RS-a nisu ispoštovale.

Crkva je uglavnom zaključana.
Vehabović: Što prije rješavati ovo pitanje – Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Vehabović: Što prije rješavati ovo pitanjeFoto: (Arhiva)
Vehabović: Rok za izvršenje presude je tri mjeseca
Neizvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava je krivično djelo prema Krivičnom zakonu BiH i do države BiH je šta će preduzeti ukoliko ova odluka ne bude izvršena, izjavio je za “Avaz” sudija u Evropskom sudu za ljudska prava Faris Vehabović.

Kako je kazao, o izvršenju presude brinut će se Komitet ministara i Vijeće Evrope, a s obizirom na to da je rok kratak, bh. vlasti trebale bi prionuti na posao.

Kako je kazao, rok za izvršenje ove presude su tri mjeseca. Vehabović je istaknuo i da crkva, prema presudi, ne mora biti srušena, ali da mora biti izmještena.

(Izvor:avaz.ba)

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Molimo Vas isključite AdBlocker kako bi ste mogli uci na sajt