NA PROLJEĆE NOVA RASPRAVA: Tužilaštvo traži presudu Mladiću za genocid u još 6 općina!

0
1

Usmena rasprava o žalbama u procesu protiv Ratka Mladića biće održana najranije idućeg proljeća, slijedi iz rasprave o stanju u postupku pred sudom u Hagu.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala je 22. novembra 2017. Ratka Mladića (77) osudilo na doživotni zatvor.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, sud je tada proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, u periodu agresije od 1992. do 1995. godine.

https://mondo.rs/Picture/672661/png/Ratko-Mladic-940px2.png

Na tu presudu žalbu je uložila odbrana. Tužilaštvo se žalilo na dio presude kojom je Tribunal oslobodio Mladića optužbe za genocid u još šest opština u BiH.

Predsedavajući sudija Prisca Matimba Nyambe rekla je danas da će odbrana i optužba o terminu održavanja usmene rasprave biti obaveštene na vrijeme. Dodala je i da strane u postupku dodatne informacije mogu očekivati prije slijedeće statusne konferencije, zakazane za 30. januar 2020.

Mladićev branilac Branko Lukić zamolio je Apelaciono vijeće da, zbog drugih obaveza zastupnika odbrane, termin usmene rasprave zakaže bar “tri-četiri meseca unapred, ako je moguće”.

O zdravstvenom stanju Mladića, branilac Lukić je, po prvi put, govorio u dijelu rasprave zatvorenoj za javnost.

Sudija Nyambe je, tokom današnje kratke rasprave, kazala i da je razmjena pisanih argumenata okončana 29. novembra prošle godine. U slijedećoj fazi postupka, branioci i tužioci će svoje žalbe usmeno obrazložiti pred apelacionim vijećem sudskog Mehanizma u Hagu, pravnog nasljednika Haškog tribunala.

Mladić je u pritvoru u Scheveningenu od 31. maja 2011. Prethodno su ga u Lazarevu kod Zrenjanina uhapsile vlasti Srbije i izručile Tribunalu. Prvu optužnicu protiv Mladića, Haški tribunal je podigao u novembru 1995.

(slobodna-bosna.ba)