Mobilni telefon ubijene djevojke Lane Bijedić “ključ” je slučaja?!

0
3

“Uvjerenja smo da ćemo zajedno s vama građanima i policijskim agencijama u BiH razriješiti smrt 19-ogodišnjakinje čije je beživotno tijelo pronađeno 6.10.2019. godine u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog”

Kantonalno tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona poziva sve građane koji imaju bilo kakve informacije ili dokaze o aktu nasilja počinjenom prema Lani Bijedić (19) iz Mostara da ih dostave tom Tužilaštvu ili Upravi policije MUP-a ZHK-a na telefonski broj: 039/830-808.

“Uvjerenja smo da ćemo zajedno s vama građanima i policijskim agencijama u BiH razriješiti smrt 19-ogodišnjakinje čije je beživotno tijelo pronađeno 6.10.2019. godine u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog”, navodi se u pozivu Tužilaštva ZHK u Širokom Brijegu.

Napominju da se građanima garantira zaštita u skladu sa Zakonom o zaštiti svjedoka pod prijetnjom i ugroženih svjedoka.

Svirepo ubistvo Lane Bijedić (19) iz Mostara i dalje je enigma za brojne inspektore koji su uključeni u ovaj slučaj.

Od nedjelje uvečer, kad je njeno tijelo pronađeno u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog, na samoj granici dva kantona, istražitelji tapkaju u mjestu.

Uz istražitelje Policijske uprave Ljubuški, jučer su na mjestu događaja bili i ronioci Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, koji su pretraživali korito Studenčice, piše Dnevni avaz.

Izvor blizak istrazi izjavio je da su nađene slušalice od Laninog mobitela.

Za njen mobitel, koji je na vještačenju u Sarajevu, istražitelji vjeruju da je ključ slučaja.

Do tada, odnosno do prvih tragova za koje se nadaju da će ih dovesti podaci s njenog telefona, poduzimaju se brojne druge aktivnosti, a sva pažnja u MUP-u ZHK i MUP-u HNK usmjerena je na pregledavanje snimaka videonadzora. S brojnih mjesta u Mostaru, Čapljini i Ljubuškom izuzeti su snimci koji datiraju od nedjelje.

Prema nezvaničnim informacijama, Bijedić, za koju se, za sada, pouzdano zna da je tri sata boravila u Čapljini, viđena je na autobuskoj stanici u ovom hercegovačkom gradiću. Sada se provjerava je li se ona autobusom zaputila iz Mostara prema Čapljini.

Istražitelji su, također, došli do informacija da je tokom ljeta često boravila na rijeci Trebižat, koja protječe kroz Čapljinu i Ljubuški, te da je na pojedinim Facebook profilima „tagirana“ na popularnom kupalištu Božjak. To kupalište nalazi se prekoputa mjesta zločina, skoro 150 metara naniže.

Predmet njenog vještačenja je i njen laptop.

Ubijena djevojka udaljila se od svoje kuće u nedjelju u podne, kad je majci rekla da će na kafu sa prijateljicom. No, prijateljica je to negirala, a nakon što joj se nije javila od 14.30 sati i kad joj se izgubio svaki trag, s obzirom na to da je u poslijepodnevnim satima trebala putovati za Sarajevo, gdje je upisala studije, majka je njen nestanak prijavila policiji.

Nepunih pola sata nakon prijave nestanka, njeno tijelo je u rijeci uočio ribar.

(Fokus.ba)