KUPANJE S OKUSOM ORUŽJA: Pronađena velika količina ubojitih sredstava u Mostarskom jezeru

0
2

Velika količina neeksplodiranih ubojitih sredstava i municije pronađena do sada u Mostarskom jezeru je uklonjena ili uništena, a ova akcija biće nastavljena sve dok jezero ne bude u potpunosti očišćeno, saopšteno je iz Federalne uprave Civilne zaštite.

Ovu akciju u Mostaru izvode pripadnici Ronilačko-pirotehničkog tima Ministarstva unutrašnjih poslova Češke i pripadnici Specijalističke jedinice za spasavanje na vodi pri Federalnoj upravu Civilne zaštite.

Riječ je o, kako se navodi, odbačenoj ili municiji zaostaloj iz rata, a akcija izvlačenja neeksplodiranih ubojitih sredstava i municije vrši se u okviru četvrte ekspertske misije u ovoj godini od 29. septembra do 13. oktobra.

U okviru ove misije za deminiranje angažovano je 20 pripadnika policije Češke, 14 pripadnika Specijalističke jedinice za spašavanje pod vodom zajedno sa medicinskom i ostalom podrškom.

Mostarsko jezero je atraktivna lokacija koja sve više privlači kupače, pa se Federalna uprava Civilne zaštite odmah odazvala pozivu lokalne zajednice i uvrstila ovo jezero u ovogodišnji Plan misija čišćenja vodenih tokova od eksplozivnih sredstava.

(Srna/SB)