Krajiški rob čija je sudbina zgrozila region: Muče me noćne more, nemam ništa

0
3

Rasim Ćufurović (37) iz Velike Kladuše, koji je završio kao rob na imanju u Draganiću kod Karlovca u Hrvatskoj, gdje je bio zvjerski premlaćivan, u ispovijesti za Dnevni avaz kazao je da je na sigurnom i da su mu nakon svega proživljenog „popustili živci”.

– Gospođo, sada nemam smještaj, nisam ni sam pametan. Sada je dobro, jedino su mi malo živci popustili – kazao je na početku telefonskog razgovora za Avaz Ćufurović.

Kratko odgovarajući na svako pitanje, potvrdio je da je nedavno bio na kafi s bratom Zlatkom Mandićem, s kojim je povremeno u kontaktu. Na pitanje je li ga iko kontaktirao iz Opštinskog suda u Karlovci, gdje treba početi suđenje njegovim zlostavljačima, kazao je.

– Ništa, gospođo. Niko me nije zvao, nisam davao nikakve izjave, ništa.

– Tu i tamo, ponekad sanjam, noćne more, živci su to – odgovorio je Rasim.

Trenutno je smješten u jednom centru u Hrvatskoj. Rekao je da mu je dobro u tom centru te da trenutno prima socijalnu pomoć, koja nije velika. O svojim zlostavljačima, porodici Velić iz Draganića, nerado govori.

– Bježim od toga, što manje pričam, to bolje. Nemam ništa, gospođo, ni kuću ni posao, imam svojih problema preko glave koje ne mogu riješiti. Sve to oko mene, sve je to luda kuća i sve mi to ide na živce. U centru mi je dobro – kazao je na kraju Rasim Ćufurović.

Inače, jezivi slučaj robovlasništva, za šta je u oktobru prošle godine podignuta optužnica protiv osmoro članova porodice Velić, još nije dobio sudski epilog. Iz Opštinskog suda u Karlovcu potvrđeno je da suđenje još nije počelo jer nije pravosnažno okončan postupak vezan uz kontrolu mjera opreza koje su na snazi u odnosu na optužene.

Rasim Ćufurović u aprilu 2016. godine, u potrazi za poslom, došao je na imanje Velića u Draganiću kod Karlovca i tu, pod prisilom i protiv svoje volje, ostao sve do oktobra 2017. Maltretirali su ga psihički i fizički, a od stravične sudbine pobjegao je u oktobru 2017. samo zato što su Velići mislili da je umro od povreda koje su mu nanijeli kada su ga teško pretukli. Bacili su ga polumrtvog u jarak iza imanja, iz kojeg je Rasim ispuzao i došao do komšija, koji su potom pozvali Hitnu pomoć pa je odvezen u karlovačku Opštu bolnicu.

(glasnarodabih.com)