KOMŠIĆ PRIJE PUTA U BEOGRAD: “Sviđalo se to nama ili ne…”

0
3

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan doputovao je u dvodnevni posjet Srbiji tokom kojeg je za sutra predviđen i trilateralni samit Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, te polaganje kamena temeljca za auto-cestu Beograd-Sarajevo; tim povodom predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić obratio se javnosti

Govoreći o temama sutrašnjeg sastanka Komšić je istakao kako je postojao strah da će desničarske stranke preuzeti evropski parlament što se na sreću zemalja Zapadnog Balkana nije desilo.

Kazao je kako je proširenje na Zapadni Balkan i dalje strateško opredjeljenje EU: “Za EU proširenje na Zapadni Balkan jeste i dalje strateško opredjeljenje, ali nije i prioritet. Evropa ima neke druge prioritete, oni su očigledni, to je rješavanje situacije sa Brexitom, dalji rad na šengenskom režimu”, prenosi N1.

Uprkos nedobijanju kandidatskog statusa, mišljenje Evropske komisije za BiH, Komšić smatra dovoljno vrijednim.

“Pred nas, zemlje Zapadnog Balkana stavljeni su zadaci koje bi trebali ispuniti kako bi ubrzali svoj evropski put. Sviđalo se to nama ili ne, to je tako. Dobili smo Mišljenje, kandidatski status nismo dobili, bilo je jasno da kao zemlja nismo spremni za to. Dobili smo jedan vrijedan dokument koji smo tražili od EU, u kojem je rečeno šta mi zapravo kao zemlja treba da uradimo ne bi li bili spremni. Nisam zadovoljan što BiH nije dobila kandidatski status jer sam svjestan okolnosti šta to znači za moju zemlju”, kazao je Komšić te dodao:

“Ako bi BiH krenula ispunjavati ono što piše u tom Mišljenju sa ovakvim kapacitetom trebalo bi joj puno godina zato mora početi što prije.”

Komšić je rekao da je tema sutrašnjih, trilateralnih susreta Evropska unija, Zapadni Balkan i regionalna saradnja.

(slobodna-bosna.ba)