IZETBEGOVIĆ O FORMIRANJU VLASTI: “HDZ je postavio ljestvicu previsoko i sad im je problem da je spuste”!

0
3

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je u intervjuu za Faktor govorio i o formiranju federalne vlasti, mogućoj rekonstrukciji Vlade Kantona Sarajevo, te o odnosima sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Na upit da li je još optimističan da bi rješenje za postojeći zastoj u formiranju vlasti moglo biti pronađeno u ovom mjesecu, Izetbegović je kazao da je umjereni optimista.

“Neću izlaziti u javnost sa detaljima, ali rješenje na kojem rade kabineti članova Predsjedništva BiH zaista nudi izlaz iz krize i, da tako kažem, spašava obraz svim stranama. Srpske stranke bi izborile da nema članstva BiH u NATO bez nove odluke koja podrazumijeva konsenzus, a probosanske stranke i HDZ da će se saradnja sa NATO-om unaprijediti u okviru koji je određen ranije donesenim zakonima i strategijama. To bi faktički bila implementacija člana 3. Sporazuma kojeg smo početkom augusta potpisali Čović, Dodik i ja. Ukoliko i ovo bude odbijeno, formiranje novog saziva Vijeća ministara u ovom mandatu će postati potpuno neizvjesno”, kazao je Izetbegović.

Kako je kazao, dok se ne riješi pitanje slanja ANP-a i imenovanja mandatara od strane Predsjedništva BiH, nema potrebe sjedati u formatu predsjednika stranaka.

Na upit o insistiranju HDZ-a na Izbornom zakonu kao preduvjetu za formiranje nove federalne vlasti, lider SDA je kazao da je “HDZ postavio ljestvicu previsoko i sad im je problem da je spuste”.

“Bojim se da će prijedlozi za izmjene Izbornog zakona koje kane predstaviti koalicionim partnerima i javnosti ovih dana, ponovo biti u koliziji sa obavezujućim dokumentima EU-a, poput Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, i presuda Evropskog suda za ljudska prava po apelacijama Sejdić-Finci, Pilav i Zornić, a time i neprihvatljivi za bošnjačke i građanske stranke. HDZ nakon toga može kroz cijeli mandat nastaviti sa blokadom uspostavljanja nove strukture vlasti u Federaciji BiH, i podrškom SNSD-u u blokadi formiranja i rada Parlamentarne skupštine BiH, ali to ničem dobrom neće voditi. Ignoriranje volje glasača, odnosno blokiranje volje pretežne većine političkih faktora u BiH, neupitno će ujediniti tu većinu i prisiliti je da krene u trajno razbijanje takvih blokada već na izborima 2022”, naveo je Izetbegović.

Govoreći o Vladi Kantona Sarajevo gdje je SDA opozicija, te o eventualnoj smjeni i novoj skupštinoskoj većini, Izetbegović je kazao:

“Trebalo bi to ići u paketu. Ali ako ne bude tako, onda ćemo podvući liniju u decembru, na godišnjicu formiranja ‘šestorke’, konstatirati šta su sve loše uradili, a šta sve dobro, što su obećali, nisu uradili. I pitati DF i SBB, čiji kadrovi u Sarajevu ulažu trud i nemaju mrlje na obrazu, da li zaista kane ostati u takvom društvu”.

Izetbegocić je prokomentirao i aktuelnu krizu na Bliskom istoku u koju je involvirana i Turska.

-Kada je u pitanju politika, potezi, sve borbe Tayyipa Erdogana, ja sam u cijelosti uz njega. Možda bi neko mogao reći da sam subjektivan, da decenijsko porodično i lično prijateljstvo vitoperi moju optiku i “sva jaja stavljam u jednu korpu”. Međutim, nije to tako, mislim da sam ustvari veoma objektivan. Erdogan nosi ogromne terete i, uprkos tome, postiže ogromne uspjehe. To je neupitna činjenica, i to traži podršku prijatelja. Pozitivan je i sklon je miru, nudi ruku svakome. Na Balkanu igra veoma važnu i konstruktivnu ulogu. Sa Kurdima kao narodom je napravio historijske pomake, oni većinom glasaju za AK partiju. Problem je PKK. Ova teroristička organizacija je u posljednjih pola vijeka ubila desetke hiljada turskih vojnika, policajaca, civila. U posljednjih par godina je napravila pravo etničko čišćenje nad Arapima u pograničnoj zoni sa Turskom. Dakle, to su činjenice – deseci hiljada mrtvih Turaka, stotine hiljada protjeranih sirijskih Arapa, i cilj da se nastavi sa destabilizacijom Turske, i u konačnici dovede u pitanje njen teritorijalni integritet. To je moralo dobiti odgovor. Turska se ima pravo braniti, protjerani Sirijci se imaju pravo vratiti domovima. Svijet bi to trebao razumjeti, naročito mi u Bosni koji smo agresiju iskusili na najgori način.

Izvor: slobodna-bosna.ba