ISPLIVALA TAJNA ČUVANA 40 GODINA: Najveći hit Šabana Šaulića je plagijat?

0
3

Hit hitova slavnog pjevača i kompozitora, navodno je krađa melodije danas svijetom slavnog Demisa Rusosa iz vremena dok je bio vokalni solista grčke grupe “Afroditino dijete” ili u engleskom originalu: “Aphrodite’s Child”.

Afera je u stvari začeta na radio-talasima Radio-Sarajeva u emisiji “Radioplov” Envera Šadinlije.

Jedan slušalac se javio i objasnio da je hit Šabana Šaulića u stvari plagijat i uredniku i voditelju Šadinliju pustio je navodni original.

Zbivanja iz te emisije prihvatili su neki dnevni listovi objavljujući senzacionalnu vijest da je višestruko “zlatni” hit “Dođi da ostarimo zajedno” u stvari krađa, a da je omiljeni Šaban Šaulić vješti plagijator!

Šta se u stvari dogodilo?

Envera Šadinliju je o svemu tome rekao:

– Dnevna štampa je sa dozom pretjerivanja prenijela detalj iz moje emisije. Nema ni govora o plagijatu jer je riječ o sličnosti koja ne prelazi zakonski minimum od četiri takta. Dakle, nije istina da je cijela pjesma plagijat već samo nekoliko taktova koji su veoma slični. Riječ je o melodiji “Egejsko more” sa dvostrukog albuma “Aphrodite’s Child” koji je pušten u prodaju još 1968. godine pod naslovom “666”. Lično mislim da je to slučajnost jer ne vjerujem da je Šaban Šaulić slušao taj album od prije jedanaest godina i da ga je pamtio do prošle godine, prenosi espreso.rs.

Slučajna ili namjerna pozajmica, to jest, mala krađa zakonom dozvoljena ili ne?

Šaban Šaulić nije stigao da pročita optužbe dnevne štampe ali je dobio izvinjavajuće pismo Envera Šadinlije koji mu je objasnio “cijelu stvar” i izvinio mu se što je njegova emisija u novinama pogrešno i senzacionalistički interpretirana.

-Bio sam na putu, u inostranstvu, i kada sam se vratio dočekala me šokantna vijest – iskreno se čudi Šaban Šaulić.

-Ništa mi nije jasno i ne shvatam o čemu se radi. Kakav “Aphrodite’s Child”? Pa ja uopšte ne slušam zabavnu i pop muziku, ne poznajem ni grupe ni pjevače. U posljednje vrijeme slušam neke pjesme kolega koji su mi postali prijatelji na turnejama i koncertima.

Kada je Šabanu Šauliću pušteni snimak tri inkriminisana takta koja veoma liče na dio numere sastava “Afroditino dijete” iz 1968. godine, popularnom izvođaču narodnih pjesama kao da je laknulo.

– Znači, to je to? Pa to je smiješno. To nije ništa. Nije ni refren, niti dio melodije, to je samo obični pasaž između dvije melodijske linije koji je slučajno sličan. Uostalom, takve sličnosti ako nastavite sa istraživanjem, možete pronaći u još nekim našim i grčkim pjesmama.

U razgovoru sa Šaulićem učestvovao je i Rade Vučković, autor teksta velikog i za trenutak osporavanog hita.

– Tu melodiju grčke grupe nisam ni ja čuo koji sam slušao zabavnu muziku mnogo više od Šabana i koji sam je i pjevao.

Šaulić i Vučković su ispričali kako su u stvari zajedno potpuno slučajno stvorili “Dođi da ostarimo zajedno” i “zapisali” je na magnetofonsku traku tako reći u jednom dahu …

-Sjećam se, sutradan, došli su Slavko Perović i Branimir Đokić i pustili smo im snimak da ih pitamo šta misle – nastavlja Šaulić.

-Bili su oduševljeni i to nas je ohrabrilo da pjesmu odnesemo našem izdavaču Produkciji RTB. Uostalom te 1968. godine, kada je ta ploča izdata sa koje sam navodno ukrao jedan dio, imao sam 15 godina i nisam ni pomišljao na drugu vrstu muzike izuzev narodne.

Pjevao sam kao petnaestogodišnjak u kafani, a kod kuće slušao sam samo narodnu muziku. Gramofon nisam imao a slušao sam narodnu muziku sa starog radio-aparata “Tesla” koji je bio učvršćen na Radio-Sarajevu koji je tada najviše emitovao narodnu muziku.

Tada nisam ni sanjao da ću jednog dana biti poznati pjevač a još manje da ću komponovati. Tek sedam godina kasnije počeo sam sa komponovanjem, a “Dođi da ostarimo zajedno” stvorio sam punih deset godina poslije izlaska te ploče, te grčke grupe. Zar mislite, da sam želio da ukradem tu pjesmu, da bih čekao deset godina?

Izvor: expresstabloid.ba