IMAMO LI VLAST?? Da li je Dodik konačno pristao na kompromisno rješenje i rekao DA?!

0
3

Procjena predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da bi rješenje za zastoj u formiranju državne vlasti moglo biti pronađeno već u mjesecu oktobru, čini se, ispostavlja se kao tačna.

Da bi se postojeće blokade uklonile, pojasnio je Izetbegović u intervjuu za Faktor, potreban je minimum racionalnog razmišljanja, odgovornosti i spremnosti na kompromis.

Spremnost na kompromis je, konačno, pokazao i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, zbog čijeg stava da BiH neće poslati Godišnji nacionalni program (ANP) u Brisel, što je u suprotnosti sa Ustavom BiH, Zakonom u odbrani i relevantnim odlukama i strategijama Predsjedništva BiH, vlast na državnom nivou još uvijek nije formirana.

Ono što su ranije kao kompromisno rješenje isticali iz probosanskog bloka, ali i međunarodne zajednice, a to je da ANP kao tehnički dokument bude poslan u Brisel, bez prejudiciranja članstva u NATO-u, je solucija na koju je konačno pristao i predsjednik SNSD-a.

Formulacija prema kojoj se vlasti u BiH opredjeljuju za unapređenje odnosa sa NATO-om, bez prejudiciranja buduće odluke u vezi sa članstvom BiH, je sadržana u Sporazumu kojeg su predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH potpisali još 5. augusta ove godine.

Dostavljanje ANP-a, dokumenta u kojem BiH navodi reformske korake koje planira poduzeti u narednoj godini, u sjedište NATO-a u Briselu obaveza je BiH u okviru Akcionog plana za članstvo (MAP), ali ona ne podrazumijeva i članstvo u toj Alijansi.

Izvor: Avaz