HRVATSKI DESNIČARI SPREMAJU VUČIĆU PAPREN DOČEK: “Nećemo dozvoliti da Vučić uđe u Sabor dok Hrvatska oplakuje pad Vukovara, njemu je mjesto…

0
1

Vijest da će se narednog mjeseca u zgradi Hrvatskog Sabora održati dvodnevni kogres Evropske pučke stranke, čija je članica i vladajuća Hrvatska demokratska zajednica, posljednjih je dana užarila političku scenu u susjednoj zemlji.

Opozicija je ovaj događaj oštro kritizirala tvrdeći da je nedopustivo da se zgrada koja je simbol državnosti Hrvatske iznajmljuje za bilo kakvu manifestaciju, pa i okupljanje članove EPP-a.

Navodno je dvorana u Saboru, tokom dva dana narednog mjeseca, iznanjmljena od evropskih pučana za 10 hiljada eura.

Atomosferu povodom ovog događaja dodatno je zapalila vijest da će Kongresu EPP-a prisustvovati i predsjednik Aleksndar Vučić, lider Srpske napredne stranke koja je, također, članica asocijacije evrpskih narodnjačkih stranaka.

Miro Bulj, saborski zastupnik “Mosta”, kazao je da je sramotno i ravno kapitulaciji da u Hrvatskom Saboru sjedi “četnik koji je sudjelovao u agresiji na Hrvatsku. Vučiću je mjesto u ‘Remtincu’ (zatvor u Zagrebu, op. S.B.), a ne u dvorani Hrvatskog Sabora”, poručio je Bulj.

On je, inače, prije godinu i pol dana tokom posjete Vučića Hrvatskoj, sačekao srbijanskog predsjednika ispred zgrade Sabora i upitao ga “kada ćeš ponovo posjetiti srpsku Glinu”, aludirajući na govor kojeg je tokom okupacije dijela Hrvatske u tom gradu održao tadašnji radikal Alekandar Vučić.

“Samo da znate da vas se ne bojim”, odgovorio je Vučić na Buljevo pitanje, okružen desetinama zaštitara i policajaca.

Dolazak Aleksandra Vučića u Hrvatsku oštro je kritizirala Ruža Tomašić, hrvatska europarlamentarka.

Ona je, gostujući u televizijskoj emisiji “Bujica”, kazala da je sramotno što Vučić dolazi u posjetu upravo 19. novembra, samo dan nakon što će cijela Hrvatska obilježavati dan pada Vukovara (18.11.1991. godine).

“Ja ovom prigodom pozivam cijeli hrvatski narod, čitavu Hrvatsku da tog dana dođemo u Zagreb, ispred Sabora, i tako spriječimo tu sramotu i ne dopustimo Vučiću da uđe u Sabor”.

Ruža Tomašić je kazala i da je ponašanje Andreja Plenkovića, premijera Hrvatske i lidera vladajućeg HDZ-a sramotno i da će ga zbog toga “hrvatski narod kazniti na narednim izborima”.

(slobodna-bosna.ba)