EVO RAZLOGA DA DAČIĆ OPET ZAPJEVA: Objašnjenje Centralnoafričke Republike zašto su povukli priznanje Kosova

0
4

“Beograd i Priština treba da pronađu konsenzus za rješavanje situacije na Kosovu”, kaže šefica diplomatije te zemljeSylvie Baïpo-Temon u intervjuu za Sputnjik kaže da se o toj temi mnogo govorilo u medijima. “Stav Centralnoafričke Republike vrlo je jasan stav, jer smo mi država koja je upravo prevazišla krizu”, istakla je ona.

“Rješenje naše krize bilo je postignuto zahvaljujući jasnoj volji da se mirno riješi problem, tj. putem dijaloga. Svejedno da li se sada govori o situaciji na Kosovu i u Srbiji, ili bilo kojoj drugoj državi, stav CAR je da treba pronaći konsenzus.

U vezi s tim je u toku proces pod okriljem EU, čiji cilj je da se pronađe mirno rješavanje za dvije države, zato je odluka CAR usmjerena na to da se stimulišu obje strane na dijalog, da se nađe rješenje koje će biti na dobrobit oba naroda”, rekla je Baïpo-Temonova.

U julu je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio da je Centralnoafrička Republika 14. zemlja koje je precizirala stav da ne priznaje nezavisnost Kosova.

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, Dačić je pokazao diplomatsku notu koju je, kako je rekao, sinoć dobio iz Centralnoafričke Republike i u kojoj te zemlja navodi da ne priznaje Kosovo.

On je kazao da se u noti navodi da Centralnoafrička Republika podržava suverenitet Srbije i vladavinu prava, kao i da se zalaže za dijalog sa Prištinom.

Ministrica vanjskih poslova Centralnoafričke Republike Sylvie Baipo-Temon za 350.000 eura mita potpisala je akt kojim poništava odluku te države iz 2008. godine o priznanju Kosova.

Kako je tvrdio britanski portal CNC, koji istražuje nezakonitosti šefice diplomatije, ona je novac preuzela prošle godine u Parizu i bez znanja vlasti Centralnoafričke Republike uputila Srbiji diplomatsku notu kojom poništava tu odluku.

(slobodna-bosna.ba)