Džoker iz Dodikovog “šampionskog tima” i dalje u sukobu interesa

0
1

Grupa na čelu sa Grujičićem ima zadatak da usaglasi način i obim izmjena i dopuna aktuelnog zakona, a ostavljen joj je rok od 30 dana od početka rada

Privatni interesi privrednika među medicinarima neće biti u sukobu sve dok, pod odobrenjem Vlade Republike Srpske i ministra Alena Šeranića, u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS cvjeta sukob interesa.

Šeranić dobro zna ko ga savjetuje, ali i kontroliše. Međutim, kako nije kadar da popravi stanje u devastiranom zdravstvenom sistemu, tako nije kadar ni da se suprotstavi “višim silama” koje mu nametnuše Milojka Grujičića, piše Žurnal.info.

Ali, zato je kadar da nametne Grujičića. Jer tako mora! I to na mjesto šefa radne grupe za izmjene i dopune Zakona o platama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva i odredbi Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u zdravstvu. Odluku koja je u posjedu Žurnala ministar je potpisao 8. oktobra.

Grupa na čelu sa Grujičićem ima zadatak da usaglasi način i obim izmjena i dopuna aktuelnog zakona, a ostavljen joj je rok od 30 dana od početka rada. Nakon toga, informaciju će šef Grujičić dostaviti ministru Šeraniću.

Prethodno je, 26. septembra na sjednici Vlade RS premijer Radovan Višković, a nakon što je priznao da je zdravstvo RS u komi teškoj više od 1,1 milijardu KM duga, potpisao zadaću za poznavaoce teških prilika u zdravstvu.

Međutim, šef Grujičić tako će direktno podnositi izvještaj šefu nacije Miloradu Dodiku, koji ga je jednim telefonskim pozivom postavio za savjetnika u Ministarstvu…

JEDAN POZIV MIJENJA SVE!

Svoj put Milojko Grujičić počeo je da gradi još davne 2006. godine. U maratonskim govorima na tribinama PDP-a, zajedno sa Slobodanom Nagradićem i Brankom Dokićem, govorio je kako je “tandem Ivanić-Dodik najbolje rješenja za Republiku Srpsku”.

S ranog proljeća 2013. Dodik obavještava da je SNSD-u pristupio bivši član PDP-a. Da bi se zahvalio novom šefu, Grujičić kaže da “niko ne može da ospori ideju i energiju koju SNSD ima u rješavanju problema”.

“Zbog toga sam i ja prišao šampionskom timu Milorada Dodika. Duboko sam uvjeren da će predsjednik Dodik svojom vizijom i energijom izvesti RS iz ekonomske krize, ojačati je i dovesti do konačnog cilja”, zaključio je pobjednički.

Aprila iste godine na mjestu ministra zdravlja bio je SDS-ov Slobodan Stanić. Zazvonio je telefon, a na liniji lično Milorad Dodik.

“Za Grujičića nađi mjesto”, glasilo je naređenje.

Iako su u tom momentu već bila imenovana dvojica savjetnika, Stanić je pokleknuo. Dobro upućeni izvori Žurnala tvrde da je Grujičić doveden kako bi zapravo kontrolisao opozicionog ministra, koji je nedugo nakon toga i smijenjen.

Milojko je, dakako, ostao. Opstaju do danas u Ministarstvu i Milojko privrednik i Milojko savjetnik.

DVIJE FIRME NA KAZANU FZO RS

Milojko privrednik u registru firmi u RS zaveden je kao osnivač firme “Fono medic” zadužene za nabavku slušnih aparata, ali i otorinolaringološke ambulante “Fono Medic”.

“‘Fono medic’ ima zaključen ugovor sa FZO RS o pružanju usluga isporuke slušnih aparata za osiguranike Fonda, te o pružanju usluga KSZ-a iz oblasti ORL-a od 2011. godine. Ugovor je zaključen na osnovu prijave na javni poziv nakon što je utvrđena ispunjenost svih uslova koje je Fond tražio javnim pozivom”, rekao je tada Grujičić i napomenuo da je prestao da obavlja dužnost u “Fono medicu” onog trenutka kada je imenovan za savjetnika ministra zdravlja i socijalne zaštite.

U vlasničkoj strukturi firme, međutim, do danas ništa nije promijenjeno!

ZLATNI PRIHODI U ZLATNOJ GODINI

Finansijska slika ambulante jasno pokazuje da je Grujičić savjetnik popravio stanje Grujičića privrednika. U 2012. godini prihodovao je 124.524 KM, a već zlatne 2013. oko 157.000. Novi finansijski bum doživljava 2016. kada prihoduje oko 180.000 KM. Prošlu godinu završio je s prihodom od oko 178.000 KM.

I “Fono medic slušnim aparatima” ne ide loše. Naprotiv. Prihodi iz godine u godinu prosječno iznose 130.000 KM.

(Izvor:fokus.ba)