DŽAFEROVIĆEV INTERVJU ODJEKNUO U HRVATSKOJ: “Ničiji diktat ne može proći pa ni udruženi Dodik-Čovićev”!

0
1

Vodeći hrvatski mediji citiraju dijelove intervjua Šefika Džaferovića, sarajevskom “Oslobođenjenju” u kojem je bošnjački član Predsjendištva BiH optužio Hrvatsku da prema BiH vodi jednostranu politiku koju je Evuropska unija već odbacila.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović optužio je Hrvatsku da prema njegovoj zemlji vodi jednostranu politiku koju je Europska unija već odbacila dodajući da je riječ o nastojanju ostvarenja ciljeva postavljenih tijekom “agresije na BiH”, objavilo je u nedjelju sarajevsko “Oslobođenje”.

U intervjuu listu bošnjački član Predsjedništva BiH i visoki zvaničnik Stranke demokratske akcije (SDA) je kazao da Hrvatska u odnosu prema BiH često djeluje pristrano te da i svoje članstvo u EU pokušava iskoristiti kako bi njezinu vanjsku politiku modelirala sukladno svojim interesima, citira zagrebački Jutarnji list Džfrovićevu ocjenu.

“Ima tu svašta pa i nekih prikrivenih ciljeva koji se nisu ostvarili ni tijekom agresije na BiH. Naravno, takva politika Hrvatske u Europskoj uniji je na vrijeme pročitana i europske institucije nisu na to nasjele. Mislim da je hrvatska politika postupajući na ovakav način samo sebi nanijela štetu jer su pokazali da ne mogu biti vjerodostojan sugovornik u institucijama EU kada je stanje u BiH u pitanju. BiH jednostavno ima svoj europski put, a institucije EU će prihvaćati što dolazi od institucija BiH”, kazao je Džaferović, prenosi HINA.

Komentirajući trenutačnu političku krizu u BiH, odnosno činjenicu da BiH zbog spora oko članstva u NATO-u još nema vlast utemeljenu na rezultatima izbora iz oktobra 2018. godine, Džaferović je ocijenio kako bi sada bila nužna podrška zapadnih saveznika da se izađe iz ovakve situacije, a posebice SAD.

“U proteklim godinama bio je primjetan pad zanimanja SAD za stanje u BiH. To je, naravno, dovelo do pojačane aktivnosti antibosanskih snaga. Evropska unija koja je trebala preuzeti veći dio odgovornosti nije na taj izazov adekvatno odgovorila. Zbog toga, bar ja tako razumijem, imamo imenovanje Matthewa Palmera na poziciju posebnog predstavnika američkog državnog tajnika (za zapadni Balkan). Uvijek sam govorio da je za BiH najvažnije djelovanje na relaciji Washington-Bruxelles”, kazao je Džaferović.

Džaferović je izrazio zabrinutost zbog rastućeg ruskog utjecaja u BiH istaknuvši kako se Moskva nekritički svrstava uz politiku koju vodi Republika Srpska, a time u stvari pokušava realizirati svoje strateške interese u regiji.

Hrvatski meidji citiraju i Dažeferovićevu ocjenu kako njegov srpski kolega u državnom vrhu Milorad Dodik i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović već dulje vrijeme vode usklađenu politiku koja se, kako tvrdi, temelji na nastojanjima da se BiH podijeli, a država oslabi.

“Ničiji unilateralni diktat ne može proći pa ni udruženi Dodik-Čovićev. Za svaku promjenu potreban je dogovor svih nas koji živimo u BiH”, poručio je Džaferović.

(slobodna-bosna.ba)