DRAMATIČNO UPOZORENJE NAUČNIKA: ‘Ako primijetite ovu ribu, smjesta ju ubijte’, invazivna slatkovodna vrsta koja može hodati po kopnu toliko je smrtonosna da…

0
1

Sjeverna zmijoglava riba (channa argus), invazivna riblja vrsta koja može disati i preživjeti na kopnu, primijećena je nedavno u američkoj državi Georgiji. Vlastodršci su upozorili javnost da ubiju svaku jedinku koju primijete.

“Odmah ju ubijte. Ne puštajte ju”, glasi kratka i jasna uputa Instituta za prirodne resurse i Odjela za divljinu, piše američki Vice.

Nepobjedivi predator

Sjeverna zmijoglava slatkovodna je riba koja nastanjuje sjever Kine, a u Aziji je njeno meso delicija, no sve češće ju se viđa u Georgiji i u još 14 drugih američkih saveznih država. Jedan ju je ribar nedavno uhvatio u privatnom ribnjaku u Gwyneth Countyju sjeveroistočno od Atlante zbog čega se vlast oglasila dramatičnim upozorenjem.

Riba ima šiljasto usko tijelo i može narasti do metra duljine. Zmijoglava je predator koji predstavlja veliku prijetnju riječnom životu jer se podjednako hrani ribom, vodozemcima i beskralješnjacima. Zbog toga je opasna za brojne američke autohtone riječne vrste, a posebno je agresivna kada brani svoje potomstvo.

Mrijesti se nekoliko puta godišnje, a u tom periodu ženke mogu položiti i do 100.000 jaja. Zbog toga ova vrsta lako preuzima dominaciju nad ekosustavima i uništava drugim vrstama šansu za preživljavanje. Kako bi bila što otpornija, vrsta je razvila respiratorne organe koji joj omogućuju da diše i na kopnu. Bez vode može preživjeti i po nekoliko dana što joj je sasvim dovoljno da pronađe novo vodeno stanište.

Inspiracija za horore

Prvi puta je u SAD-u privukla pažnju kada je otkrivena 2002. u ribnjaku jezera Crofton u Marylandu. Vlast je donijela odluku da se njeno stanište otruje te da se uništi oko 500 netom izleglih jedinki. Događaj je inspirirao dva horora iz 2004. – ‘Teror zmijoglave ribe’ i ‘Riba Frankestein’.

Znanstvenici u Georgiji nadaju se da će uspjeti zaustaviti infestaciju prije no što se proširi u druga slatkovodna područja u državi.

“Naša prva linija obrane u borbi protiv vodenih invazivnih vrsta, kakva je i sjeverna zmijoglava riba, naši su ribolovci,“ rekao je Matt Thomas, čelnik Odjela za divljinu u Georgiji.

“Zahvaljujući brzom izvještaju ribara, naši zaposleni mogli istražiti i potvrditi prisustvo ove vrste u vodi. Trenutno poduzimamo korake kako bismo odredili jesu li se proširili izvan ove vode, i nadamo se da ćemo to spriječiti”, zaklučio je.

(slobodna-bosna.ba)