Vijesti

Dramatično u jami “Stranjani”: Rudari ne žele izaći, nekolicini pozlilo

Da je situacija u jami prilično teška, dokaz je i činjenica da je hitna pomoć dva puta reagovala, jer je rudarima pozlilo

Oko sedamdeset rudara pogona “Stranjani” Rudnika mrkog uglja Zenica prenoćilo je u jami i poručilo da će nastaviti protest.

Kako saznajemo, u jami se nalazi više desetina rudara. Također, i u krugu pogona veliki broj komorata koji daju podršku svojim kolegama.

Da je situacija u jami prilično teška, dokaz je i činjenica da je hitna pomoć dva puta reagovala, jer je rudarima pozlilo.

Na jučerašnjem sastanku u Direkciji Rudnika mrkog uglja “Zenica”, kojem nisu prisustvovali predstavnici pogona “Stranjani”, zaključeno je da će pogon biti zatvoren, ali da rudari neće ostati bez posla.

Uprava rudnika poručila je da će vršiti preraspodjelu rudara iz “Stranjana” u preostala dva pogona.

Rudari smatraju da se na taj način žele prikriti gubici u jami “Raspotočje” i opravdati velike investicije, a gubici prepisati “Stranjanima” koji imaju najkvalitetniji ugalj.

– Ljudi koji su svjesni situacije, koji nisu taoci te jedne grupe ljudi, polako dolaze i traže da budu raspoređeni u druga dva pogona, kako smo i dogovorili. Prema mojim informacijama, stanje je sada stabilno i u “Stranjanima” – rekao je v. d. direktora ZD RMU Zenica Edin Pašić.

(Fokus.ba)

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Molimo Vas isključite AdBlocker kako bi ste mogli uci na sajt