Demagogija NSBiH: Deklarativno osuđuju huligane, a godinama ubiru “porez” od njihovih gluposti

0
1

U “truhlom” saopćenju za javnost NSBiH je danas deklarativno “osudio sve oblike nedozvoljenog ponašanja navijača na utakmici osmine finala KUP-a BiH, između Širokog Brijega i Sarajeva”

Nakon sinoćnjih nemilih scena na Pecari, te utakmice tokom koje samo pukom srećom niko nije ozbiljnije nastradao, odlasio se predsjednik NSBiH Elvedin Begić, istina, skriven iza saopćenja za javnost Press-službe. U njemu se demagoški i teatralno “osuđuje nasilje na Pecari” i odgovornost pokušava prebaciti na širu društvenu zajednicu?! Zanemaruje se pri tome da šira društvena zajednica nije organizator takmičenja ni Kupa BiH ni Premijer lige BiH već NSBiH na čelu sa nesposobnim Begićem.

Da je drugačije NSBiH ne bi tražio “pomoć i inicijative” već bi problem “bakljada” i “fašističko-nacionalističkih” ispada riješio još jučer. Dovoljno je primjeniti postojeće statute i akte te vlastiti “Pravilnik o bezbjednosti na međunarodnim utakmicama i utakmicama saveznog stepena takmičenja NS/FBiH”, te UEFA-ine impute nakon čega bi, prilikom prvog sličnog ispada (baklje, petarde, boce u glavu), prekinuo utakmicu i registrirao rezultat sa službenih 0:3. To je, naravno, tek pola posla jer bi se klubovi, čiji navijači ponavljaju takve ispade, trebali rigorozno kažnjavati, oduzimanjem bodova i dugoročnom suspenzijom stadiona, ali isti taj dvolični NSBiH više voli “oplesti” kaznu od 10.000 KM po klubu i do vrha napuniti svoju kasu nego se baviti konkretnim problemom. Dakle, alate imaju, samo već godinama ne žele!

U “truhlom” saopćenju za javnost NSBiH je danas deklarativno “osudio sve oblike nedozvoljenog ponašanja navijača na utakmici osmine finala KUP-a BiH, između Širokog Brijega i Sarajeva, posebno govor mržnje, nacionalističke ispade, te bacanje tvrdih predmeta na igrače gostujućeg tima”.

– Nažalost, rezultat je ostao u sjeni ovih huliganskih ispada, jer kako drugačije nazvati ponašanje navijača čije glavno „oružje“ u navijanju za svoj tim su nedozvoljena upotreba pirotehničkih sredstava, ksenofobni transparenti, uzvici puni mržnje i diskriminacije.

Na stadionu „Pecara“ u Širokom Brijegu još jednom se pokazalo da huliganima među navijačima nije na prvom mjestu nogomet/fudbal, niti njihovi klubovi, već samopromocija kroz izazivanje incidenata i nereda.

Pozivamo medije, državne institucije, navijačke grupe i sve ljubitelje sporta da osude ovakvo ponašanje i distanciraju se od huligana. U suprotnom, svi navijači će biti poistovjećeni sa huliganima. To nije pravedno prema onim navijačima koji 90 minuta i na korektan način bodre svoj klub i koji nastoje da drugim, pozitivnim načinima doprinose promociji ne samo svoga kluba nego i fudbala/nogometa u cjelini.

NS/FS BIH, klubovi i sve službe uključene u organizaciju utakmica moraju učiniti sve kako stadioni u BiH ne bi bili mjesto mržnje, već sportskog spektakla i druženja.

NS/FS BiH je svjestan da kažnjavanje klubova nije dovoljna ni poželjna mjera za iskorjenjavanje huliganizma. Cjelokupna društvena zajednica mora posvetiti mnogo više pažnje radu sa mladima, prevashodno pitanju edukacije i sportske kulture.

Da bi u centru pažnje bili fudbal/nogomet i fudbaleri/nogometaši moramo zajednički i konstruktivno djelovati u sprječavanju nereda, a NS/FS BiH je u tom smislu otvoren za svaku podršku i inicijativu, tvrdi se u sramnom i neprincipijelnom saopćenju Saveza koji je svojom halapljivošću i dugogodišnjim neradom direktno odgovoran za sinoćnja dešavanja na Pecari.

(Izvor:fokus.ba)