ČOVIĆEVI PORTALI RIGAJU VATRU: “Neustavno Predsjedništvo u Beogradu”!

0
4

U Beogradu je danas održan trilateralni summit Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je domaćin predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu te neustavno Predsjedništvo BiH koje se sastoji od dva bošnjačka i jednog srpskog člana, piše mostarski portal Hrvatski Medijski Servis, blizak Čovićevom HDZ-u.

Čovićev portal konstatira kako bi inicijative i susrete članova Predsjedništva BiH s međunarodnim predstavnicima i liderima drugih zemalja načelno trebalo podržavati, no naglašava da na današnjem trilateralnom sastanku u Beogradu “sudjeluje neustavno Predsjedništvo BiH koje se sastoji od dva bošnjačka i jednog srpskog člana”.

-Najveći je problem Bosne i Hercegovine narušavanje ustavnog poretka definiranog u Daytonu. U preambuli Ustava piše da BiH tvore, odnosno da su njeni konstitutivni elementi – Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Sukladno Ustavu i presudama Ustavnog suda BiH to natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnosti naroda trebalo bi se odražavati i u Predsjedništvu BiH, a to danas nemamo, piše HMS.

-U Predsjedništvu BiH, koje danas sudjeluje na trilateralnom summitu Srbija, Turska, BiH, sjede dva bošnjačka (Šefik Džaferović ii Željko Komšić) te srpski član Predsjedništva BiH (Milorad Dodik) dok Hrvati uopće nisu zastupljeni u tijelu koje je kolektivni šef države, piše HMS t zaključuje da “takvo neustavno Predsjedništvo ne bi trebalo odlučivati ni o čemu, pa ni predstavljati BiH na međunarodnim summitima, jer isto nije u skladu s ustavnim uređenjem BiH”!?

Izvor: slobodna-bosna.ba