ČEDOMIR JOVANOVIĆ U OFANZIVI: “Ovakav jezik se govorio pred svaku katastrofu na našim prostorima”

0
1

“Rezultate izbora na Kosovu vidim kao izraz potrebe za osveženjem unutrašnje političke scene na samom Kosovu, ali i u odnosima sa Srbijom; Kosovo je pokazalo visok stepen demokratske kulture u izbornom procesu i sada je vreme da se ta energija unese u regionalnu saradnju”, poručio je danas lider LDP-a Čedomir Jovanović

Jovanović je ocijenio kako izbore na Kosovu vidi “kao izraz potrebe za osveženjem unutrašnje političke scene na samom Kosovu, ali i u odnosima sa Srbijom”.

“Kosovo je pokazalo visok stepen demokratske kulture u izbornom procesu, i sada je vreme da se ta energija unese u regionalnu saradnju. Nadam se da će se u Prištini brzo formirati nova vlada sa stabilnom većinom u parlamentu, koja će imati snage da postigne sporazum sa Beogradom koji će društvo na Kosovu razumeti i prihvatiti”, naveo je predsjednik LDP-a.

Jovanović je upozorio kako “danas iz Beograda napadaju Kurtija jezikom koji se govorio pred svaku katastrofu na našim prostorima”, i da takve izjave ne smiju da imaju prostor u srbijanskoj politici, prenosi N1.

“Ako biramo rečnik devedesetih, onda ishod ne može da bude drugačiji nego tragedija koju smo već preživeli. Kurti nije pretnja za Srbiju, već šansa, zbog nade koju u njemu prepoznaje kosovsko društvo, i podrške koju uživa. U izjavama Aljbina Kurtija da želi da razgovara i sa Srbima na Kosovu, a ne samo sa Beogradom treba videti šansu za veći stepen integracije Srba u kosovsko društvo i institucije”, zaključio je on.

Umjesto gazimestanskog dobošarenja treba čestitati pobjednicima, dodao je Jovanović, i poželjeti i jednima i drugima uspjeh u pregovorima koji treba da Beograd i Prištinu dovedu do rješenja kosovskog problema.

“Pred nama je ključni period u kome se pregovori Beograda i Prištine moraju pomeriti sa mrtve tačke. Ohrabruje pojačano angažovanje naših zapadnih partnera i činjenica da i SAD i Evropska unija ovaj proces vide kao vrhunski prioritet”, kazao je Jovanović.

Na kraju je istakao kako je “bez dogovora Srbije i Kosova nemoguće ostvariti trajni mir na Balkanu”.

“I u tim naporima nam je najviše potrebna podrška komšija iz regiona. Poslednjih godinu dana zamrznutih pregovora bez napretka jasno su pokazali koliki teret to predstavlja za sve regionalne inicijative poput CEFTA, i napredak pojedinačnih država na evropskom putu”, kazao je lider LDP-a.

(slobodna-bosna.ba)