Smokva liječi niz bolesti od opstipacije do visokog krvnog pritiska: Voće koje možete jesti tokom cijele godine!

0
1

Nije nimalo slučajno što se za smokvu kaže da je rajsko voće

Smokve su veoma hranljivo voće koje se od davnina koristi za liječenje skoro svih poznatih bolesti. Mogu da pruže fenomenalnu količinu energije i vitalnosti za tijelo, kao i pomoć u obnovi probavnog, kardiovaskularnog, limfnog, reproduktivnog, mišićnog, imunog i skeletnog sistema.

Ljekovita svojstva smokve

Smokve su bogate mineralima poput kalcijuma, gvožđa, kalijuma, selena i cinka. Smokve su jedan od najboljih izvora lako apsorbovanog kalcijuma u biljnom svetu, odličan je izbor za sprječavanje osteoporoze, a sadržaj kalijuma u njemu pomaže da se izbjegne hipertenzija.

Smokve imaju sposobnost vezivanja kiseline u tijelu, koje se nakupljaju u obliku masnih globula, i uklanjaju ih iz tijela, što je dobar dodatak svakom programu mršavljenja.

Smokve djeluju i kao odličan laksativ, a visok sadržaj mucina pomaže u uklanjanju toksičnog otpada i sluzi iz debelog crijeva. Zbog toga je veoma korisna za ljude koji pate od astme jer pomaže da se sluz iz pluća brzo izbaci.

Smokva će ubiti štetne bakterije, a korisne bakterije će se same razviti u crijevima. Ovo voće sadrži hlorogenu kiselinu koja može pomoći u snižavanju šećera u krvi i kontrolu glukoze u krvi kod dijabetesa tipa 2.

Svježe smokve u sezoni su nevjerovatna prirodna poslastica. Kada nisu dostupne tokom sezone, onda suhe smokve potopite u vodi i dodajte ih u smutije.

Grickanjem svježih ili suhih smokava dobićete prirodan izvor hranljivih sastojaka i energije koja će pomoći vašem tijelu da optimalno funkcioniše cijeli dan.

(Stil.kurir.rs)