SAUDIJCI NAKON NAPADA PREPOLOVILI PROIZVODNJU: Treba očekivati dramatičan rast cijena sirove nafte

0
2

Naftna proizvodnja Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte, prepolovila se nakon subotnjih, hutskih napada na dva naftna postrojenja, što znači moguće globalno povećanje cijena nafte.

Saudijska proizvodnja nafte smanjila se za 5,7 miliona barela dnevno, što je 5 posto svjetske proizvodnje nafte, nakon hutskih napada na postrojenja u Abqaiqu i Khuraisu, rekla je državna naftna tvrtka Aramco.

Saudijska Arabija dnevno proizvodi oko 10 miliona barela nafte, a u augustu je proizvodila, prosječno 9,85 miliona barela, prema podacima američke agencije za energetske informacije.

“Abqaiq je vjerovatno najvažnije postrojenje za svjetsku opskrbu naftom”, rekao je Jason Bordoff, direktor Centra za globalnu energetsku politiku, Univerziteta Columbia, koji je bio član Obaminog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

“Rizik regionalne eskalacije, koji povećava svjetske cijene nafte, sada se značajno povećao”, dodao je.

Abqaiq se nalazi 60 kilometara jugozapadno od Aramcova sjedišta u Dhaharanu.

Postrojenje prerađuje sirovu naftu iz najvećeg svjetskog naftnog polja, Ghawara, dugačkog 280 kilometara i širokog 30 kilometara, te ga prevozi do terminala Ras Tanura, najvećeg naftnog terminala na svijetu, i Juaymaha.

Nafta se također transportira zapadno, putem saudijskih crvenomorskih terminala.

Jemenski Huti preuzeli su odgovornost za napad, kako tvrde, s 10 dronova, ali američki državni sekretar Mike Pompeo tvrdi da je za napad odgovoran Iran.

Pompeo je akciju nazvao “napadom bez presedana na svjetsku opskrbu naftom”.

Iran je u nedjelju odbacio tvrdnju američkog državnog tajnika Mikea Pompea, da je Iran odgovoran za napad dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji.

-Pompeove insinuacije su apsurdne i neobjašnjive, i zbog toga nemaju učinak, kazao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi za novinsku agenciju ISNA.

Jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, preuzeli su u subotu odgovornost za napad s deset dronova, na najveće naftno postrojenje Aramcoa, u istočnoj pokrajini Buqyaq.

Mike Pompeo tvrdi da je za napad odgovoran Iran te je akciju nazvao “napadom bez presedana na svjetsku opskrbu naftom”.

“Teheran stoji iza gotovo 100 napada na Saudijsku Arabiju dok se (iranski predsjednik Hasan) Rouhani i (ministar vanjskih poslova Džavad) Zarif lažno pretvaraju da traže diplomatsko rješenje”, napisao je Pompeo u objavi na Twitteru.

Musavi je u nedjelju tvrdio da je napad, odgovor jemenskih pobunjenika na ratne zločine saudijske koalicije u Jemenu.

“Zato što je američka politika nametanja maksimalnog pritiska Iranu propala, Amerikanci su se sada okrenuli maksimalnim lažima”, dodao je.

Čak i u vremenima ekstremnog neprijateljstva, izjave političara trebale bi imati “minimum vjerodostojnosti”, rekao je Musavi, zaključivši kako optužbe pokazuju da SAD i Iran žele postići “vrlo različite ciljeve”

Američki predsjednik Donald Trump nešto ranije u subotu razgovarao sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom i obećao pomoć u samoodbrani.

Zadnjih nekoliko mjeseci Huti su pojačali napade dronovima i projektilima na susjednu Saudijsku Arabiju koja od 2015. predvodi vojnu koaliciju protiv njih u Jemenu.

Koalicija pod saudijskim vodstvom rekla je da istražuje napade dronovima i suprotstavit će se “terorističkoj” prijetnji svjetskoj energetskoj sigurnosti, javlja Reuters.

Glasnogovornik koalicije pukovnik Turki al-Maliki izjavio je da će koalicija poduzeti sve potrebne mjere kako bi “odbranila nacionalnu imovinu, međunarodnu energetsku sigurnost i osigurala stabilnost svjetske ekonomije”.

Izvor: slobodna-bosna.ba