Samo sedam radnika se prijavilo na konkurs za vozača u Zenicatransu, plaća je svega 464 KM

0
1

Na konkurs za vozača Zenicatransa s osnovicom plaće od 464 KM prijavilo se sedam osoba, a prema riječima direktora Darmina Terzića situacija će biti gora od 2020. godine ako/kada Njemačka otvori vrata našim radnicima.
Nakon što je ove godine u Zenicatransu zabilježen odliv 20-ak vozača ovo javno preduzeće raspisalo je konkurs za prijem 40 novih radnika. Međutim, prema riječima Terzića prijavilo se sedam vozača.

“Stanje u Bosni i Hercegovini je sada dobro, a od iduće godine, 1. januara, ako Njemačka postane liberalnija prema našim radnicima, svaki prevoznik će osjetiti ove probleme”, kazao je Terzić.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović zatražio je od predsjedavajuće Gradskog vijeća Zenice da sazove vanrednu sjednicu na kojoj će se raspravljati o usvojenom zahtjevu Gradskog vijeća Zenice da Grad Zenica izdvojiol više stotina hiljada KM za pomoć ovom preduzeću, ali trenutno to nije moguće jer sredstva nisu planirana budžetom za ovu godinu.

Terzić kaže da kriza u Zenicatransu postoji, ali da nije tolika te da je za finansijsku pomoć potrebno mijenjati budžet za 2019. godinu.

“Mi imamo dugovanja koja smo zatekli i ako uzmemo poslovanje u zadnje dvije godine i prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da smo bili u mogućnosti i vraćati te dugove. Međutim, do gašenja preduzeća neće doći, koliko god to pojedinci željeli. Imamo način da prebrodimo ovu krizu, ukidanjem nekih ekonomski neisplativih linija kako bismo smanjili troškove, ali to je zadnje što želimo”, kaze naš sagovornik.

Radnici prema riječima Terzića odlaze samo zbog ekonomske situacije u BiH. Kaže kako Njemačka puno više cijeni njihov rad, ali da uslovi, korištenje javnog prijevoza, cijene karata i troškovi nisu isti u BiH i u Njemačkoj zbog čega radnici ovdje ne mogu imati veće plaće.

Na kraju je kazao kako je cilj Zenicatrans održati živim, ali da je za to potrebna veća podrška Grada Zenice i Gradskog vijeća Zenice.

(Izvor:klix.ba)