SAD gube još jednog kupca: Irak također želi ruski S-400

0
1

Karim Al-Muhamadavi, član Komisije za sigurnost i obranu iračkog parlamenta, komentirao je u utorak putovanje državnog savjetnika za nacionalnu sigurnost Faleha Al-Fayaza u Rusiju i napomenuo da je Bagdad “odlučan kupiti ruski S-400”.

“Al-Fayazovo putovanje u Rusiju početak je prekida vojnih veza sa Sjedinjenim Državama. (…) Proces naoružavanja iračke vojske iz SAD-a može se okončati”, rekao je Al-Muhamadavi za iračku novinsku agenciju Al-Maluma.

“Osim toga, ruski S-400 može zaštititi zračni prostor zemlje od stalnih napada izraelskih bespilotnih letjelica”, rekao je zastupnik, prije nego što je spomenuo da se Bagdad opredijelio za Rusiju, a ne za SAD.

“U tom pogledu, Sjedinjene Države nisu ispunile svoje obveze”, rekao je Karim Al-Muhamadavi.

Pozivajući se na nedavne napade koje su 20. kolovoza izvela četiri izraelska bespilotna zrakoplova na položaje iračkih Hashd Al-Shaabi snaga u središtu zemlje, Al-Muhamadavi je inzistirao na tome da će ruski S-400 braniti i položaje sigurnosnih snaga, suočavajući se sa stranim agresijama.

Abu Mahdi Al-Muhandis, zamjenik zapovjednika Hashd Al-Shaabi snaga, okrivio je SAD za ove napade.

“Imamo dokaze koji pokazuju da su Sjedinjene Države dovele četiri izraelska bespilotna zrakoplova u Irak da napadnu iračke položaje i baze”, rekao je visoki vojni zapovjednik, koji je vrlo blizak s iranskim generalom Qassemom Sulejmanijem.

Čini se da iračke vlasti gube povjerenje u SAD, pa ih, poput Turske, privlači rusko tržište oružja, kojim se učinkovito mogu braniti od mogućih napada.

Sjedinjene Države već su zaprijetile da će uvesti sankcije Iraku ako Bagdad kupi ruske sustave protuzračne obrane. Kao odgovor, Bagdad je naglasio svoje legitimno pravo uvoza oružja iz bilo koje zemlje svijeta.

Irak već ima nekoliko ruskih helikoptera modela Mi-35M i Mi-28N, jurišnih zrakoplova Su-25 i druge vojne opreme, poput tenkova klase T-90S, koje je koristio u borbi protiv terorista Islamske države, čiji je poraz proglašen krajem 2017. godine.

RUSKI STAV U PRODAJI SUSTAVA S-400 IRAKU
Ruski veleposlanik u Iraku Maksim Maksimov je ranije ove godine izjavio da je njegova zemlja spremna pružiti Iraku sustave S-400 Trijumf.

“U okviru vojno-tehničke suradnje , Rusija je već predala Iraku velike količine vojne opreme koja je odigrala važnu ulogu u borbi protiv terorističke skupine ISIL“ rekao je ruski veleposlanik u izjavi za arapsko izdanje agencije Sputnik .

Ruski veleposlanik također je objasnio da je Moskva osigurala Bagdadu helikoptere Mi-35M, Mi-28N, jurišne avione Su-25, raketne sustave Kornet-E i drugu ratnu opremu.

Maksimov je nagovijestio da se kontakti s Bagdadom na ovom području nastavljaju, zbog čega Rusija očekuje “primanje novih zahtjeva s iračke strane za kupnju protuavionskih raketnih sustava S-400”.

Diplomat je također komentirao kako će Rusija u Irak isporučiti 46 tenkova T-90S. Tada je dodao kako ugovor o opskrbi tih tenkova “uspješno napreduje”.

Varijanta “T-90S” tenka T-90 je izvozna verzija slična izvornom modelu kojeg koristi ruska vojska, osim što ima reaktivno naoružanje manjeg kapaciteta, a njegov motor također nije dovoljno moćan kao u ruske verzije.

Govoreći u travnju ove godine za Nacionalnu iračku novinsku agenciju, general Walid Khalifa, zapovjednik 9. oklopne divizije iračke vojske, potvrdio je rekao da je četvrta serija ruskih borbenih tenkova T-90 sigurno stigla u Irak i da je isporučena iračkom ministarstvu obrane.

Od uspona terorističke skupine ISIL u Iraku u lipnju 2014. godine, Rusija se ponudila da opremi iračke oružane snage u njihovoj borbi protiv terorizma i poslala je Bagdadu ratne avione, borbene helikoptere i drugo teško naoružanje.

Sada Iraku prijetnju više ne predstavlja ISIL, već Izrael, stoga su se promijenile potrebe iračke vojske, koja za obranu zračnog prostora treba sustave S-400. Rusija je spremna prodati ovo oružje Iraku i drugim arapskim zemljama, jer smatra da se radi o čisto obrambenom oružju koje neće ugroziti mir i stabilnost regije. Štoviše, kao učinkovito oružje odvraćanja samo može doprinijeti smirivanju napetosti.

Izvor: Logicno.com