REAKCIJE: Zajednička izjava 17 ambasada povodom prve bh. povorke ponosa

0
4

Čestitamo Organizacionom odboru, učesnicima Povorke, lokalnim institucijama i građanima BiH na uspješno održanoj prvoj Povorci ponosa u BiH. Stanovnici Bosne i Hercegovine udružili su se i odbacili strah i mržnju i, umjesto toga, pokazali su svijetu da je BiH uistinu otvorena i tolerantna zemlja koja poštuje prava svih pojedinaca, navodi se u zajedničkom pismu predstavnika međunarodne zajednice i ambasada u BiH.

Pismo prenosimo u cjelosti:

“Jednaka ljudska prava za sve – to je suština bh. Povorke ponosa. Svi u BiH – bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet – imaju pravo na ista prava i slobode. Ipak, ostaje činjenica da ranjivim skupinama još nisu dostupni. Odgovornost svih je da daju podršku marginaliziranima koji se suočavaju s diskriminacijom i nepravdom.

Zahvaljujemo lokalnim institucijama koje su omogućile bh. Povorku. Sada je vrijeme da se postojeća zakonska rješenja o mirnom okupljanju usklade sa evropskim i međunarodnim standardima, kako bi se zakonski garantirala puna sloboda izražavanja i okupljanja.

I dok izazovi i dalje postoje, građani BiH napravili su važan korak u borbi za jednaka prava LGBTI i ostalih marginaliziranih zajednica. Čestitamo vam na hrabrosti da budete vjerni sebi i pružite nadu drugima. Ponosni smo što smo hodali s vama rame uz rame i ostajemo uz vas dok nastavljate koračati za jednakost i ljudska prava za sve”, navodi se u pismu.

Potpisnici pisma su:

Ovo saopćenje potpisale su:

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH,
Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH,
Ujedinjene nacije u BiH, Švicarska ambasada u BiH,
Holandska ambasada u BiH,
Njemačka ambasada u BiH,
Austrijska ambasada u BiH,
Švedska ambasada u BiH, Finska ambasada,
Ambasada Velike Britanije u BiH,
Ambasada Kraljevine Španija u BiH,
Francuska ambasada u BiH,
Italijanska ambasada u BiH,
Ambasada Češke Republike u BiH,
Grčka ambasada u BiH,
Ambasada Rumunije u BiH,
Slovenačka ambasada u BiH,
Bugarska ambasada u BiH
Diplomatski ured Kraljevine Belgije u BiH

Izvor: radiosarajevo.b