Ova ljekovita biljka: Koristi se kao začin i spriječava mnoge bolesti!

0
1

Kiseli ruj, runjavi ruj, rujevina kisela pripada porodici rujevki lat. Anacardiaceae i raste kao grm ili niže stablo, visine do 12 metara.

Riječ je o drevnoj biljki koja potiče iz Sjeverne Amerike gdje raste u junu i julu, dok je u Evropu donjet u 17. vijeku i koristi se kao ukrasno drvce.

Od njegovih bobica dobija se začin u obliku kiselkastog praha koji domaćice koriste u kuhinji u pripremi hrane.

“Odlična je zamjena za limun ili sirće, a upotrebljava se i kao začin za kebab, ribu, meso s roštilja i piletinu. Koristio se za dobijanje svežih ukusa u sirijskom, armenskom i iranskom kulinarstvu hiljadama godinama”, rekla je Teni Avanesian, armensko-američki stručnjak za hranu.

Ona navodi kako je kiseli ruj tajni sastojak bliskoistočnih salata, jela od pirinča, variva i kebaba. Ujedno je i glavni sastojak i za za’atar, vrlo popularnu mješavina začina sa Srednjeg Istoka. Zbog svoje izrazite crvene boje odličan i za davanje boje jelima.

Kiseli ruj može da se koristi kod pripreme većine jela kojima je potrebna blaga kiselost.

Idealan je za obroke poput salata, humusa, za marinade ili prelive, a može se koristiti umjesto limunovog soka ili zajedno s njim i njegovom koricom.

Zdravstvene prednosti

Ova biljka je efikasan antioksidans, ima protivupalna svojstva, djeluje kao diuretik i hemostatik (zaustavlja krvarenje).

Liječi anoreksiju, iscrpljenost, bolove u želucu, pomaže kod hemoroida, spriječava mokrenje u krevet, smanjuje holesterol, tjera bolove u mišićima i efikasno uklanja bradavice.

Istraživanja su pokazala da svakodnevno konzumiranje tokom tri mjeseca smanjujete rizik od kardiovaskularnih bolesti među ljudima koji imaju dijabetes tipa 2.

Izvor: stil.kurir.rs