Vijesti

NEMATE ŠTA DA TRAŽITE OVDJE: Nakon što su zabranili srpskim vojnicima ulaz u zemlju, oglasili su se Hrvati i dali sramno objašnjenje!

– Dvanaest pripadnika Vojske Srbije pokušalo je jutros da uđe u Hrvatsku kako bi učestvovali na obeležavanju jasenovačkih novomučenika u manastiru Svetog Jovana krstitelja u Jasenovcu

– Reč je o vojnom izaslanstvu u kojem su bili zapovednici s Vojne akademije

– Hrvatska policija ih je zaustavila na granici i zabranila dalje kretanje

Dvanaest pripadnika Vojske Srbije pokušalo je jutros da uđe u Hrvatsku kako bi učestvovali na obeležavanju jasenovačkih novomučenika u manastiru Svetog Jovana krstitelja u Jasenovcu.

Reč je o vojnom izaslanstvu u kojem su bili zapovednici s Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije. No, na graničnom prelazu Bajakovo zaustavljeni su od strane hrvatske policije.

Prema pisanju hrvatskih medija, srpska vojna delegacija nije bila najavljena niti je ranije službeno zatražen njihov ulazak u Hrvatsku od strane Ministarstva odbrane Srbije. Kako pišu, po zaustavljanju kombi vozila u kojem su bili pripadnici Vojske Srbije, hrvatski policajci su u vozilu našli i službene vojne uniforme. Nakon toga, članovi delegacije su hrvatskim policajcima rekli da će ostaviti uniforme i nastaviti put kao civili.

Ipak, iako je srpska vojska imala urednu dokumentaciju i bila najavljena, hrvatski mediji tvrde da je bilo suprotno, te im nije dozvoljeno dalje kretanje.

U dokumentu u kojem se navode razlozi odbijanja ulaska naznačeno je da delegacija nema odgovarajuću dokumentaciju kojom bi opravdala svrhu i uslove svog boravka, kao i da nisu dostavljeni na uvid dokazi za putovanje iz drugog razloga, prenosi agencija Tanjug. U Ministarstvu obrane Srbije Tanjugu su potvrdili da su vojnici išli na ovaj događaj u Hrvatsku i da im je zabranjen ulazak od strane hrvatske policije.

Vojska Srbije i prošle godine želela na ovaj događaj da pošalje svoje pripadnike. Tada je Ministarstvo obrane Srbije službeno zatražilo dozvolu za ulazak svojih vojnika, ali su hrvatske vlasti to odbile.

– Nemam poseban komentar. Bitno je da nama niko nikada ne može da zabrani da odamo počast jasenovačkim žrtvama. Važno je da mi poštujemo svoje žrtve. Neka svako radi svoj posao, mi ćemo raditi svoj. Razumem da se Hrvati ne žele prisećati svoje prošlosti i onoga što se događalo u Drugom svetskom ratu – izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući zabranu ulaska srpskim vojnicima u Hrvatsku.

Izvor: Alo.rs

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Molimo Vas isključite AdBlocker kako bi ste mogli uci na sajt