JAK POTRES POGODIO ALBANIJU: Udar od 5,7 stepeni osjetio se i u susjednim državama

0
4

Dva jača potresa pogodila su danas poslijepodne Albaniju, a jedan je slabiji zabilježen još prijepodne.

Prema prvim informacija,a najprije se nešto prije podneva tlo zatreslo jačinom od 3,3 stepeni po Richterovoj skali nedaleko od Drača. No, to je bio tek početak, jer je oko 16 sati i 5 minuta zemlju pogodio potres jačine 5,3 stepeni po Richteru, a desetak minuta kasnije još jedan od 5,7 stepeni po Richteru.

Oba potresa dogodila su se na svega tridesetak kilometara od Tirane. Prvi seizmološki podaci govore da je epicentar potresa bio u podmorju, na dubini od oko deset kilometara. Zasad nema dojava o materijalnim štetama ili ljudskim žrtvama.

Navodi se kako se podrhtavanje tla osjetilo i na području Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Grčke, Kosova, pa čak i Italije, a slabije podrhtavanje osjetilo se i u Hrvatskoj na dubrovačkom području.

Na stranicama portala Volcanodiscovery, koji se između ostalog bavi i seizmologijom, objavljena su prva svjedočanstva ljudi pogođenih potresom. Navode kako su u Tirani stvari padale sa zidova u kućama i stanovima, a mnogi su osjetili vrlo snažno podrhtavanje.

Snažno drhtanje tla osjećalo se pet, šest sekundi. Prema podacima globalnih seizmoloških službi, to je 24. potres u posljednjih godinu dana u Albaniji, ujedno i najsnažniji.