HRVATSKA NE MOŽE DA VJERUJE: “Umjesto hrvatskih dužnosnika, u Drvar dolazi Aleksandar Vučić”!

0
1

Brojni mediji u susjednoj Hrvatsoj danas pišu o političkom porazu lidera HDZ-a Dragana Čović koji se povukao pred prijetnjama Dodika i odustao od najavljenog obilježavanja obilježavanje 24. obljetnice oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara.

“Gradić Drvar u sjeverozapadnoj Bosni u petak je trebao biti mjesto obilježavanja obljetnice uspješnih akcija Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kojima su u rujnu 1995. godine od srpske okupacije oslobođeni veliki dijelovi teritorija Bosne i Hercegovine i stvoreni uvjeti za mirovnu konferenciju u Daytonu kojom je okočan troipolgodišnji rat u toj zemlji. No umjesto hrvatskih dužnosnika i predstavnika braniteljskih udruga tamo stiže predsjednik Srbije Aleksandar Vučić”, piše hrvatski portal Net hr.

Iz Vučićeva ureda najavljeno je kako on dolazi u Drvar da bi tamo sudjelovao u manifestacijama posvećenim “obilježavanju stradanja Srba u 20. stoljeću” a u tome će mu se pridružiti i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Portal podsjeća d a je Drvar općina u sastavu Livanjskog kantona u Federaciji BiH i da tamo prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine živi oko 3700 stanovnika od kojih je oko 3100 Srba, a Hrvata ima petstotinjak.

Općinsku vlast kontrolira Dodikov SNSD a ta stranka sudjeluje i u vlasti na razini županije koalirajući s HDZ BiH.

“Upravo je županijski odbor HDZ-a BiH u srpnju ove godine donio odluku da se 13. rujna ove godine posebice obilježi kao dan oslobođenja regije odnosno Drvara i drugih dijelova sjeverozapadne Bosne. Ta područja oslobođena su u operaciji Maestral vođenoj od 8. do 17. rujna 1995. godine u kojoj su zajednički djelovali HV, HVO i Armija BiH.

Tada je oslobođeno oko dvije i pol tisuće četvornih kilometara teritorija kojega su do tada držale postrojbe bosanskih Srba koje su pružile ogorčeni otpor pa je samo u borbama kod Bosanskog Grahova poginulo najmanje dvadeset pripadnika 4. gardijske brigade i 141. brigade HV. Procjena je kako su u ovim operacijama poginula ukupno 74 pripadnika HV i HVO-a a više od 200 ih je ranjeno. Sam Drvar je upravo 13. rujna oslobodila 7. gardijska brigada HV i stoga su u županijskom HDZ-u i predložili obilježavanje ovog datuma”, piše Net hr.

No, portal piše kako su se odmah nakon toga pobunili u općinskim tijelima Drvara a potporu im je dao Dodik koji je ustvrdio kako je HV u sjeverozapadnoj Bosni provela ratni zločin etničkog čišćenja te je najavio kako je i osobno spreman otići u Drvar i fizički spriječiti obilježavanje datuma kojega lokalni Srbi tretiraju kao početak okupacije.

“U proteklom je ratu operaciju etničkog čišćenja tog prostora uz lokalne jedinice izvodila regularna vojska Hrvatske i oni su udruženim snagama pokušali istjerati Srbe s vjekovnih ognjišta”, izjavio je Dodik.

Predsjednik Federacije BiH i visoki zvaničnik HDZ BiH Marinko Čavara nakon toga je izjavio kako neće biti potrebe da Dodik osobno dolazi u Drvar jer proslave neće biti. Dodao je kako “nema pojma” da je neko uopće planirao obilježavanje 13. septembra kao dana oslobađanja Drvara istaknuvši kako toga neće biti jer HDZ o tome nije donio nikakvu odluku.

”Nemam pojma tko je to najavio. To su spinovi koji se pokušavaju ubacivati i zamagliti postojeća situacija”, kazao je potkraj augusta Čavara za televiziju N1.

No, na službenim internetskim stranicama HDZ BiH 9. jula objavljeno je priopćenje u kojemu jasno stoji kako je na 10. izbornoj skupštini Kantonalnog odbora HDZ BiH između ostalog, usvojena inicijativa člana tog odbora Ile Kreze za obilježavanje 24. obljetnice oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara.

Dodali su kako se županijski odbor zadužuje za provedbu takve inicijative “kojom bi se naglasilo hrvatsko zajedništvo i zajednički se prisjetili svih poginulih branitelja koji su položili svoje živote za oslobođenje navedenih općina u Livanjskom kantonu u vojnim akcijama ‘Ljeto 95’ i ‘Maestral'”.

Portal na krau teksta piše kako je u svemu presudio predsjednik HDZ BiH Dragan Čović koji nastoji pod svaku cijenu očuvati dobre odnose s Dodikom i Vučićem.

Izvor: slobodna-bosna.ba