10 najmoćnijih prirodnih antibotika: Ubijaju sve bakterije i tjeraju viruse, nadohvat su ruke!

Uprkos napretku savremene medicine ne treba da zaboravimo moćne prirodne lijekove

0 119

Dok danas imamo modernu medicinu, naši preci su morali za liječenje raznih bolesti da se oslanjaju samo na zemlju i prirodu kako bi nabavili antibiotike.

U nastavku vam donosimo listu biljaka koje uništavaju bakterije i tjeraju mnoge bolesti.

Bijeli i crni luk

Djele zajednička ljekovita svojstva, a sadrže prirodne antigljivične, antibakterijske i antikancerogene materije.

Prema časopisu „Pharmacognosy Reviews“, “U vrijeme nisu postojali antibiotici i drugi lijekovi, bijeli luk je predstavljao cijelu ljekarsku industriju zbog širokog spektra učinaka.”

Korijen đumbira

Đumbir spada u moćne lijekove koji čini čuda za ljudski organizam. Možete ga jesti svjež, u prahu ili osušiti kao začin. Takođe može se konzumirati kao ekstrakt, ulje, kapsula, pastila ili tinktura.

Ima snažno protivupalno dejstvo, te je veoma efikasan kao antiobotik. Smanjuje bolove, mučninu i pomaže kod gubitka apetita.

Kokosovo ulje

Riječ je o prirodnom antibiotiku koji pomaže u liječenju kašlja, kandide, upale, pa čak i bradavica. Zbog svojih antimikrobnih svojstava, može da spriječi ulazak štetnih patogena u probavni sistem.

Takođe, dobar je antibiotik zbog svojih antivirusnih i antigljivičnih svojstava.

Jabukovo sirće

Zahvaljujući octenoj kiselini, moćan je protivupalni lijek. Smanjuje simptome mnogih stanja, akni, artritisa i gihta. Osim što smanjuje bol, jabukovo sirće osigurava dobru dozu probiotika.

Med

Istraživanja pokazuju da običan med ubija više od 60 različitih vrsta bakterija. Liječi Kandidu, kašalj, pomaže u zaceljivanju rana, pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja, problema sa varenjem, bubrezima, ginekoloških problema.

Ekstrakt sjemenki grejpfruta

Korišćtenje ekstrakta sjemenki grejpfruta seže sve do 16. vijeka. Tada je liječio upale gastrointestinalnog trakta. Osim prirodnih antibakterijskih svojstava, podstiče cirkulaciju, smanjuje upalu zglobova i štiti našu kožu od UV zračenja.

Ulje origana

Ulje origana ima protivupalna, antivirusna i antigljivična svojstva. Takođe, liječi prehladu, infekcije i parazite. Uzimanje ulja origana kao dodatka ishrani štitite kožu od štetnih bakterija.

Klinčići

U toku su istraživanja kako bi se otkrila relativno nova medicinska svojstva klinčića. Posebno područje interesa za naučnike jeste korišćenje tog začina za održavanje i poboljšanje oralnog zdravlja.

Studije pokazuju da klinčići efikasno ubijaju bakterije, gingivitis i plak, što može da pomogne u smanjenju upale desni.

U jednom istraživanju je ispiranje usta tečnošću – koja se sastojala od klinčića, bosiljka i ulja čajevca – ubilo veći broj oralnih bakterija od vodice za ispiranje koju možete nabaviti u apotekama.

Timijan

Timijan je prirodni antiseptik i antimikrobno sredstvo. Može da se koristi i za spriječavanje kožnih bolesti poput akni i ekcema.

Zbog svog potencijala, potrebno ga je razrediti s kokosovim ili maslinovim uljem prije nanošenja na kožu.

Ehinaceja

Pripada porodici suncokreta – cvijet ehinaceja – djeluje kao jedan od najboljih prirodnih antibiotika za prehladu.

Istraživanja pokazuju da upotreba suplementa ovog cvijeta može da smanji težinu simptoma prehlade do 50 posto. Ostale prirodne antibiotske primjene uključuju: upalu uha, atletsko stopalo, sinusne infekcije i peludnu groznicu.

Izvor: stil.kurir.rs